úterý 31. prosince 2013

BEST OF 2013


Rok se s rokem sešel a tak je tu opět čas seznamů nejlepších věcí. Stručná verze je tady:

ALBUM: Rudimental: Home
FILM: Makoto Shinkai: The Garden Of Words (言の葉の庭)
SKLADBA: Rudimental: Not Giving In (feat. John Newman & Alex Clare)
VIDEOKLIP: Miley Cyrus: We Can't Stop (režie Diane Martel)
SERIÁL: Luther S03
KNIHA: Petr Ludwig: Konec prokrastinace


Nejlepším albem roku 2013 je bezesporu album Home od skupiny Rudimental, které je jedním z těch vzácných alb obsahujících prakticky výhradně skladby, jenž by se mohly stát na místě velmi úspěšnými singly. Přesto, že se všichni čtyři stálí členové skupiny Rudimental věnují pouze hudební produkci na každém tracku na albu někdo zpívá, takže se zde samozřejmě objevuje spousta velmi zajímavých hostujících interpretů. Na Bengově debutu na major labelu s názvem Chapter II se mi až tak nelíbí instrumentální skladby, o to více ale miluju všechny skladby z alba s hosty. Krom toho Benga navíc používá v sub-bassové lince oscilace, které trefují happy button v mém mozku přesněji než to dokáže jakýkoliv jiný dubstepový producent. Velmi kvalitním a vyrovnaným albem je také dlouho očekávané album Get Wet od skupiny Krewella. Ta má ze všech mých nejoblíbenějších dubstep / EDM interpretů v současné době asi největší potenciál být opravdu mainstreamově úspěšná a já bych jim takový úspěch velmi přál. Zklamáním roku jsou pro mě naopak zejména alba Britney Spears, Chase & Status, Jamese Blakea a The Weeknda.

Nejlepším filmem je rozhodně anime novinka Mikato Shinkaje s názvem The Garden of Words. Hlavní roli v tomto filmu hraje zejména krásně naanimovaný tokijský park Shinjuku Gyoen v období dešťů. Poprvé od roku 2005 natočil Michael Bay film bez trasformerů a člověku je až líto, že s nimi ztratil tolik času. Letošní film Pot a krev stojí na tom, že se v něm od začátku s velkou frekvencí neustále dějí různé nové šílené a stále šílenější věci, takže se hned po několika minutách dostanete do stavu permanentního WTF, který je ale v tomto případě velmi opojný. Do kin šel letos také český dokument Šmejdi, který vyvolal tolik potřebnou společenskou diskuzi o předváděcích akciích pro seniory. Pokud máte zároveň měkké srdce a zároveň o vás platí, že jste situacionisté, pak vám film nejspíše i docela zahýbe se srdečním tepem.

V oblasti hudebních videí letos asi největší kontroverze vyvolala práce režisérky Diany Martelové. Ta kromě provokativního ironicky sexistického klipu k písni Blurred Lines od Robina Thickeho stála také za klipem, který letos pokládám za nejlepší. Jde o klip k písni We Can't Stop od Miley Cyrus, který má velmi specifickou poezii a obsahuje plno zajímavých vizuálních nápadů. Klip ke skladbě You & Me od skupiny Disclosure je prostě tak dobrý, jak jen jednoduchý příběhový klip může být. Na klipu k písni Summit od dubstepového producenta Skrillexe samozřejmě oceňuji tu hipsterskou autenticitu.

Po dvou letech jsme se opět dočkali nové série temné a špinavé britské kriminálky Luther, ve které se hlavním hrdinům čas od času dějí neštěstí, které by se v americkém kriminálním seriálu hlavním hrdinům nikdy stát nemohly. Sledování každého dílu tohoto seriálu je mi fyzicky vyloženě nepříjemné a proto ho letos umisťuji na první místo mezi seriály. Britský původ má také dramatické a sociálně kritické mockumentary / docufiction Derek z depresivního prostředí zaměstnanců domova důchodců, která je zároveň absolutně smutné a bezvýchodné a zároveň absolutně vtipné a pozitivní a přitom drží dobře pohromadě a není ironické. Série je vysněným projektem Rickyho Gervaise, což podle mě mimochodem ukazuje, že abyste dokázali napsat nejlepší a nejvíce edgy vtip na Annie Frankovou nebo holokaust, musíte být taky hodně cíťa. Nakonec jsem letos konečně objevil i seriál Girls. Řekl bych k němu snad jen tolik, že existuje více druhů sexuálních přitažlivostí a že ta, kterou disponuje postava hraná tvůrkyní seriálu Lenou Dunham je příkladem jednoho z těch méně pravděpodobných, ale přesto existujících druhů.

Nejlepší knihou roku 2013 je podle mého názoru Konec prokrastinace, kterou napsal Petr Ludwig. Popravdě řečeno si dokonce troufám říct, že jde o nejlepší self-help knihu, kterou jsem četl. Neříkám, že jde o nejužitečnější self-help knihu která existuje (o něco užitečnější jsou asi cvičebnice KBT), ale kniha perfektně vyvažuje zábavnost s užitečností, takže je zároveň dost sexy na to, abyste se nestyděli za to, že ji čtete a aby vás bavila a zároveň je dost užitečná protože vás nutí dělat nepříjemné věci, které vám mohou opravdu pomoct. Největším triumfem knihy v soutěži s ostatními self-help knihami jsou s velkým odstupem hlavně formuláře a záznamové archy sloužící k faktické práci na odstraňování problémů s odkládáním povinností, které si můžete stáhnout z internetu, vytisknout a jednorázově vyplnit nebo průběžně vyplňovat. Zajímavé jsou nicméně třeba i jednoduché ale vizuálně pěkné kresbičky které zachycují hlavní myšlenky knihy nebo rozsáhlý poznámkový aparát, který odkazuje na studie spousty populárních behaviorálních ekonomů a sociálních psychologů. V češtině letos vyšla pod názvem Iluze optimismu i dva roky stará kniha Tali Sharotové, jejíž práce je, myslím, všem čtenářům blogu dostatečně známá. Nakonec se mi do rukou dostal první svazek plánované série knihy Awkward Moments Children's Bible, který obsahuje kresby znázorňující různé awkward okamžiky z Bible o kterých se v kázáních raději moc nemluví a o kterých se v dětských biblích raději moc nepíše. Kresby samotné nejsou (a ani nemají být) tak zajímavé jako vtipný skeptický komentář, který k nim napsal "Horus Gilgamesh", bývalý pastor.

ALBUM:
1. Rudimental: Home
2. Benga: Chapter II
3. Krewella: Get Wet
4. Modestep: Evolution Theory
5. Disclosure: Settle
6. Drumsound & Bassline Smith: Wall of Sound
7. Miley Cyrus: Bangerz
8. Selena Gomez: Stars Dance
9. Major Lazer: Free the Universe
10. G-Dragon: Coup d'Etat

11. Phaeleh: Tides, 12. will.i.am: #willpower, 13. Jessie J: Alive, 14. Snoop Lion: Reincarnation, 15. Ricky Hil: SYLDD, 16. The Weeknd: Kiss Land, 17. Shapeshifter: Delta, 18. Destroid: The Invasion, 19. James Blake: Overgrown, 20. Sub Focus: Torus, 21. Mount Kimbie: Cold Spring Fault Less Youth, 22.Chase & Status : Brand New Machine, 23. Feed Me: Calamari Tuesday, 24. Britney Spears: Britney Jean, 25. Emika: DVA, 26. Zomby: With Love

FILM:
1. Makoto Shinkai: The Garden Of Words (言の葉の庭)
2. Michael Bay: Pot a krev
3. Silvie Dymáková: Šmejdi
4. Jeff Wadlow: Kick-Ass 2
5. Louis Leterrier: Podfukáři
6. Joseph Kosinski: Nevědomí
7. Don Scardino: Kouzelníci
8. Shawn Levy: Stážisti
9. Seth Rogen & Evan Goldberg: Apokalypsa v Hollywoodu
10. Rawson Marshall Thurber: Millerovi na tripu

11. Pařba na třetí, 12. Star Trek: Do temnoty, 13. Velký Gatsby, 14. Muž z oceli, 15. Univerzita pro příšerky, 16. Croodsovi

SKLADBA (youtube playlist):
1. Rudimental - Not Giving In (feat. John Newman & Alex Clare)
2. will.i.am - Scream & Shout (feat. Britney Spears)
3. Borgore - Wild Out (feat. Waka Flocka Flame & Paige)
4. Ellie Goulding - Hearts Without Chains
5. Benga - Smile (feat. Charli XCX)
6. Krewella - Human
7. Selena Gomez - Stars Dance
8. Miley Cyrus - FU (feat. French Montana)
9. Disclosure - Confess to Me (feat. Jessie Ware)
10. Jessie J - Excuse My Rude (feat. Becky G)
11. G-Dragon - R.O.D. (feat. Lydia Paek)
12. Modestep - Evolution Theory (feat. D-Power, Jammin', Jammer & Frisco)
13. Snoop Lion - No Guns Allowed (feat. Drake and Cori B)
14. Major Lazer - Get Free (feat. Amber Coffman of Dirty Projectors)
15. Ricky Hil - Nomads (feat. The Weeknd)
16. Drumsound & Bassline Smith - Epic (feat. Chezree)
17. Chase & Status - Breathing (feat. Bo Saris)
18. Destroid - Annihilate
19. Skrillex - Summit (feat. Ellie Goulding)

VIDEOKLIP (youtube playlist, 2012, 2011):
1. Miley Cyrus - We Can't Stop (režie Diane Martel)
2. Disclosure - You & Me (feat. Eliza Doolittle)
3. Skrillex - Summit (feat. Ellie Goulding)
4. The Weeknd - Twenty Eight
5. James Blake - Retrograde
6. Jon Hopkins - Breathe This Air (feat. Purity Ring)
7. Ricky Hil - Nomads (feat. The Weeknd)
8. Lorde - Royals
9. Koven - Make It There (feat. Folly Rae)
10. Drumsound & Bassline Smith - One in a Million (feat. Fleur)
11. Hadouken! - Levitate
12. Camo & Krooked - Move Around (feat. Ian Shaw)
13. Rudimental - Baby (feat. MNEK & Sinead Harnett)
14. Mount Kimbie - You Took Your Time (feat. King Krule)
15. Zomby - With Love
16. G-Dragon - Coup d'Etat
17. Kyary Pamyu Pamyu - Invader Invader
18. Dizzee Rascal - Love This Town (feat. Teddy Sky)
19. Major Lazer - Bubble Butt (feat. Bruno Mars, 2 Chainz, Tyga & Mystic)
20. Borgore - Legend

SERIÁL:
1. Luther S03
2. Derek
3. Girls S02
4. Prozíravost S02
5. Teorie velkého třesku S06/S07
6. Miranda S03
7. Zdravím, dámy! S01
8. Californication S06
9. Městečko South Park S17
10. Jak jsem poznal vaši matku S08/S09

KNIHA:
1. Petr Ludwig: Konec prokrastinace
2. Tali Sharot: Iluze optimismu
3. Horus Gilgamesh: Awkward Moments Children's Bible, Vol. 1

1 komentář:

  1. Ahoj, jmenuji se "ALLIE REYNA" Jsem z USA. Byl jsem ženatý 7 let s Rubenem. Věci začaly být ošklivé a téměř pokaždé jsme měli boje a argumenty. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto úžasnému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme. co úžasný zázrak udělala Baba Egbe pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte Babu Egbe nyní prostřednictvím jeho e-mailu: babaegbetemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818

    OdpovědětVymazat