sobota 31. března 2012

"Thinking, Fast and Slow" na podzim v češtině

V poslední době jsem po pravdě řečeno prakticky přestal číst beletrii. Může za to nejspíše několik skvělých populárně-naučných publikací, jejichž četba mi v posledním roce a půl přinesla tolik potěšení, že jsem krásnou literaturu prostě mimoděk přestal vyhledávat. Obzvláště jsem si pak oblíbil knížky, které mě uvedly do určitých zajímavých oborů. Postupně šlo především o cvičebnici Na emoce s rozumem od Dennise Greenbergera a Christine Padeské (kognitivně-behaviorální terapie), knihu Červená královna od Matta Ridleyho (genocentrická teorie evoluce) a publikaci Boží blud od Richarda Dawkinse (nový ateismus).

Do stejné řady pro mě přitom náleží také loňská Thinking, Fast and Slow laureáta Nobelovy ceny Daniela Kahnemana, která vyšla právě včas, aby mi skvěle posloužila jako nejlepší možný úvod do behaviorální ekonomie. Zvláštní sentimentální vztah mám ke knize pak i proto, že byla první knihou, kterou jsem komplet přelouskal na čtečce Kindle.

Kniha dosáhla po právu skvělého komerčního úspěchu a i téměř půl roku po vydání se stále velmi dobře prodává. Na serveru Amazon.com se například k dnešnímu dni drží na 19. místě mezi bestsellery a v žebříčku knih z mé oblíbené oblasti behaviorálních věd je stále jedničkou. V nadřazené kategorii "Professional Science" pak Thinking, Fast and Slow porazila pouze březnová novinka o tvořivosti Imagine: How Creativity Works dalšího z mých hrdinů - mladého neurovědece Jonaha Lehrera. Vzhledem k velkému čtenářskému úspěchu ve světě proto není překvapením, že si kniha našla českého vydavatele.

Trochu nečekané je snad jen jméno nakladatelství, které se publikace knížky nobelisty Kahnemana ujme. Nepůjde ani o Academii ani o Portál, nýbrž o nakladatelství Jan Melvil Publishing a dle edičního plánu by kniha měla být připravená na podzim roku 2012. Vydavatelství se docela krkolomným způsobem propracovalo od dětských knížek, které vydávalo v roce 2007 k různým svépomocným příručkám, které vydává dnes a mě docela zajímá jakým směrem bude pokračovat. Nakladatelství mimochodem vede Tomáš Baránek, který si zde vydal dvojkovou verzi své známé příručky Jak sbalit ženu.

Na českém internetu na vydání anglického originálu knížky, nejrychleji a nejvtipněji zareagoval hned v listopadu Filip Tvrdý v blogpostu Thinking, Fast and Slow ze kterého jsem se o existenci knihy dozvěděl i já. Pamětihodnou je zejména pasáž, ve které Filip sympatizantům levice připomíná, co by se měli naučit z kombinace behaviorální ekonomie a komiksových sešitů o hodném pavoučím hrdinovi Spidermanovi. Těsně před vánocemi na knížku v Lidových novinách velmi stručně upozornil David Navrátil, hlavní ekonom a ředitel odboru ekonomické a strategické analýzy České spořitelny. Na českém internetu se mi podařilo najít pouze dvě recenze: jednu napsal Michal Kašpárek pro Finmag a druhou pak spisovatel Benjamin Kuras pro Českou pozici.

Recenze Michala Kašpárka z konce března sice docela přesně tlumočí Kahnemanovy názory, na druhou stranu je ale bohužel napsaná tak, že prozradí spoustu point, které Kahneman čtenáři v knize schválně dlouho zatajuje. Velká část potěšení z četby Thinking, Fast and Slow spočívá v tom, že se snažíte přijít na to, jak to s něčím ve skutečnosti je a také v tom, že se při řešení příkladů z knihy často dopustíte chybných úsudků, které jste nakonec nuceni korigovat. Recenze Michala Kašpárka tedy bohužel sabotuje Kahnemanovu pedagogickou strategii, kterou při výkladu používá. Přesto se dá doporučit ke čtení, to ale spíše v případě, že jste knihu už četli a chcete si ji osvěžit. V recenzi na mě nicméně udělal dojem dobře zvolený odkaz na jeden strip z webcomicsu xkcd.

Recenze spisovatele Benjamina Kurase (dostupná po bezplatné registraci) ze začátku února mě zaujala především tím, že je psaná lehkou filozofující rukou, což je samozřejmě eufemismus pro to, že si recenzent občas úplně vymýšlí a často si domýšlí věci, které Kahneman ve skutečnosti netvrdí. Je tak docela s podivem, že to někdo někde zveřejnil.

Vypadá to tedy, že krom čekání na samotný český překlad nám nezbývá než čekat také na opravdu užitečnou plnokrevnou recenzi, kterou si tato výjimečná kniha a její potenciální čtenáři zaslouží. Dávám českým recenzentům čas do vánoc a dopředu varuji, že jsem odhodlaný tu nesmrtelnou recenzi přinejhorším napsat sám!

1 komentář:

  1. Slovenská recenzia u knihožrúta na Trende:
    http://blog.etrend.sk/knihozrut/2012/03/09/premyslanie-o-mysleni/

    OdpovědětVymazat