pondělí 7. března 2011

Proč je obtížné přestat věřit v Boha

Příští měsíc mi bude 23 let a teprve v květnu 2010 jsem přestal věřit v Boha. Poslední dobou jsem občas přemýšlel nad tím, proč mi to všechno trvalo tak dlouho. Proč přesně jsem představu existence Boha nedokázal odmítnout už mnohem, mnohem dříve? Na tuto otázku jsem zatím našel dvě odpovědi, přičemž obě mě tiše obviňují z toho, že jsem se dlouho dopouštěl jistých kognitivních omylů (chyb v přemýšlení).

Za prvé jsem zjistil, že jsem podléhal silné iracionální tendenci důvěřovat institucím a autoritám. Za druhé jsem v sobě objevil iracionální tendenci pokračovat v investicích do neúspěšného projektu jen proto, abych si nemusel připustit, že všechny mé předchozí investice byly zbytečným plýtváním.

The Authority bias

Důvěra v instituce: Pokud existují instituce které se zabývají Bohem, existuje i Bůh

Dříve, když jsem byl ještě věřícím, jsem příležitostně vyhledával hádky s lidmi, kteří v Boha nevěří. A někdy jsem si o ateismu četl. Přesto na mě kritika náboženství téměř vůbec nezapůsobila. Samozřejmě mě zajímá, proč to tak bylo.

Pamatuji si mnoho sofistikovaných argumentů, které jsem v diskuzích s ateisty používal. Dnes ale zřetelně vidím, že se za všemi těmi složitými a komplexními důvody schovávala dvojice jednoduchý argumentů, o kterých jsem ale nikdy nemluvil nahlas. Nikdy dříve jsem je nevyslovil, protože jsem si jich vlastně nebyl vědom. A nejspíš právě proto mě tak silně ovládaly. První z nich představím zde a další až v následující části

Vždy jsem byl ochotný poslouchat ateisty a dokonce připustit, že jejich tvrzení znějí rozumně. Kdyby ale měl ateismus pravdu a Bůh by neexistoval, znamenalo by to, že všechny starobylé teologické fakulty po celé stovky let intenzivně studovaly ... nic. Všichni teologové by svůj život zasvětili pečlivé analýze ničeho. Všechny knížky o náboženství, které kdy byly napsány by byly téměř úplně nesmyslným seskupením slov. Taková tvrzení mi přišla dokonale absurdní.

A právě tato absurdita pro mne byla důvodem, proč ateismus zkrátka nemohl mít pravdu. Bylo pro mne nemožné představit si ateistický argument, jehož odmítnutí by bylo absurdnější než výše uvedená tvrzení znevažující teologické fakulty a zpochybňující práci množství lidí, kterou po téměř tisíc let vykonávaly.

Důvěra v autority: Pokud mají autority zkušenost s Bohem, pak existuje Bůh

Chybně jsem tedy předpokládal, že existence instituce je důkaz pro existenci předmětu, který zkoumá. Krom toho jsem ovšem také věřil v osobní integritu náboženských představitelů. Takové přesvědčení se dotýká důkazu Boží existence zkušeností Boha. Pokud existuje člověk, který má zkušenost s Bohem, pak Bůh jistě existuje.

Vždycky jsem toužil po tom, aby se mnou Bůh mluvil a vždycky jsem se velmi styděl za to, že ho nedokážu přimět k tomu, aby to dělal. Domníval jsem se, že všichni kolem mne s Bohem mluvit dokáží. Neustále jsem se bál, že se mě někdo z nich někdy zeptá, zda to umím a já že budu muset přiznat, že to neumím. To by pro mě byla naprostá katastrofa a nic takového bych nikdy nepřežil!

Byl jsem si také naprosto jistý, že papež a biskupové a teologové s Bohem určitě mluví. I kdybych pochyboval o tom, že to dokáží řadoví věřící, bylo mi jasné, že by žádný kněz nikdy nepřijal místo biskupa nebo dokonce papeže, kdyby s Bohem nemluvil.

Dnes se mi zdá, že se věřící v této věci navzájem drží v šachu. Každý věřící možná předpokládá, že on sice s Bohem mluvit neumí, ale ostatní že to určitě umí. A tak čeká, že se to jednou také naučí. Mám za to, že je třeba, aby někdo jako první řekl, že je císař je nahý. Tak tedy: očekávání, že se mnou někdy Bůh začne mluvit je falešné. Neexistuje nikdo, kdo by kdy s Bohem mluvil.

Too-much-invested-to-quit fallacy

Existuje ale ještě mnohem závažnější důvod, proč pro mne bylo velmi obtížné přijmout to, že Bůh neexistuje. Přestat věřit v Boha pro mne také znamenalo, že musím uznat, že jsem se mnoho let mýlil. Nejde jen o to, že je ostuda, že jsem léta nesprávně přemýšlel. Do náboženství jsem také hodně investoval.

Investoval jsem do něj čas a energii, když jsem docházel na bohoslužby, když jsem se pokoušel modlit, když jsem četl náboženskou literaturu, nebo když jsem vyhledával duchovní rozhovory. Investoval jsem do něj emoce a naděje, když jsem se trápil nad svými duchovními neúspěchy a ujišťoval se, že jednoho dne nakonec přiměji Boha mluvit.

Dlouho jsem nebyl ochotný přihlásit se k ateismu jen proto, protože by to znamenalo, že všechny moje předchozí investice do náboženství byly naprosto zbytečným plýtváním. Nějaký čas jsem si útěšně představoval, že v Boha znovu uvěřím a pokračoval jsem ve všech investicích, jako bych neměl vážné pochybnosti. V takové situaci bylo obtížné uvědomit si, že fakt, že jsem do něčeho hodně investoval není racionální důvod pro to, abych v oněch investicích pokračoval dál.

Změna v názoru na existenci Boha je hluboká změna světonázoru, která mě donutila znovu promyslet hodnotu různých událostí v mém životě. Co například všechny ty knih a lidé, kteří mě svého času dokázali „posílit ve víře“? Vždy jsem o takových lidech a knihách přemýšlel jako o něčem, co pro mne bylo prospěšné a užitečné. Když jsem se stal ateistou, musel jsem ve své mysli všechny takové události přenálepkovat z „užitečné“ na „neužitečné a zbytečné“. Nakonec nemůže být žádné překvapení, že se mi do něčeho takového ze začátku vůbec nechtělo a že jsem se náboženství za žádnou cenu nechtěl vzdát.

Přestat věřit v Boha je obtížný úkol, který v tomto životě stojí před všemi věřícími a ve kterém je velmi snadné selhat. Je příliš lákavé zastavit se na půl cesty a nedotáhnout tento úkol do konce, obzvlášť pokud podceníme síly, které nás budou hnát zpět do náruče víry. Zvládnutí takového úkolu předpokládá ochotu čelit vlastní omylnosti a schopnost odpustit sám sobě i lidem, které milujeme a kteří nám nevědomky škodili, když nás „vedli a posilovali ve víře“.

[EDIT: vyjádření k diskuzi zde.]

Dodatek o ateistické kritice kněží

Na ateismu mě trápí snad jediná věc. Když ateisté píšou o kněžích, píšou výhradně o sexuální zneužívání dětí. To je podle mého názoru projev nesprávného, slabošského a zákeřného ateismu. Muži, kteří dnes vedou naše farnosti nejsou žádní deviantní násilníci.

Jsou to muži, kteří kdysi, ve svých osmnácti letech, vstoupili do semináře a snili o dialogickém životě v Boží blízkosti. Do náboženství investovali mnohem víc, než kterýkoliv běžný věřící a o to více musí být náboženstvím zklamaní. Když přemýšlíme o kněžích, neměli bychom přemýšlet o sexualních skandálech, ale o tragédii lidí, kteří jsou lapeni ve službě, do které vložili svá nejhlubší očekávání, která je zklamala a ze které je kvůli tlaku očekávání bližních a farníků prakticky nemožné se vyvázat.

EDIT: Na článek odkazovali Petr Fraňek v blogpostu Proč se necháváme snadno zmanipulovat? a katolický kněz Petr Žaloudek v eponymním článku.

pošli na vybrali.sme.sk

128 komentářů:

  1. Nadherny priklad uznania si vlastnej omylnosti. To mnohym clenom krestanskej komunity chyba. Ak nie vsetkym :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, milý Ondreju, dobre si vystihol tie dva závažné psychologické dôvody, ktoré nútia človeka do akejkoľvek zaslepenej viery (nielen náboženskej): Existencia silných spoločenských štruktúr (inštitúcie, verejná mienka, stádovité konanie) a strach pred poznaním vlastnej hlúposti a toho, že obetoval kus života prinajmenšom do nezmyslu, alebo dokonca do niečoho vyslovene zlého.
    Ale je tu ešte jeden problém : niektorí ľudia naozaj cítia, že hovorili s nejakým Bohom, alebo nejak inak cítili blízkosť niečoho takého. Stačí na to "šľahnúť" si zopár lysohlávok (alebo LSD, zjesť chlieb s námelom, priotráviť sa svietiplynom, a t.ď. ...). Alebo je možné tento stav dosiahnuť aj vlastnými silami, privodiť si halucinačné stavy. Väčšinou býva za tým aj neuspokojený sexuálny pud, neuspokojená mníška (jeptiška) môže pri takom pocite blízkosti Boha v skutočnosti len netušiac prežívať nejakú formu náhradného orgazmu ...
    Čau a chráň si nadobudnutý zdravý rozum.
    Vlado (alias Bosá Noha)

    OdpovědětVymazat
  3. Práve naopak - psychedelická autoterapia (aj za pomoci lysohlávok) vedie k "prezreniu" society, kultúry, relígie a človeka posúva bližšie k reálnemu vnímaniu sveta bez ideologickej barličky (Filozof M. Machovec o viere v Bohaa relígii napísal krásnu a múdru knihu).

    OdpovědětVymazat
  4. Sociálny prípad, Vlado: ahoj, děkuju za první komentáře a musím přiznat, že jsem podcenil sílu webů typu vybrali.sme.sk :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ondreju tie tvoje postrehy to sú také povrchnosti čoby mladícke objavy. Boh a viera v Boha to je uplne o inom, načo tu nie je priestor. Z pohľadu keď ľudský život oproti večnosti je nemerateľný okamžik by si bol podnetnejší ak by si uviedol čosi autentické čo mení tak závažný životny postoj.

    OdpovědětVymazat
  6. Prevážil u teba rozum a túžba po pravde. Málokomu sa to podarí, zvlášť, keď bol odmalička indoktrinovaný akýmikoľvek mýtami.
    musím ale zčasti nesúhlasiť s dodatkom. Hovoriť o sexuálnom zneužívaní detí, ak sa deje, je naprosto namieste. Nielenže to nie je prejavom zákernosti, je to priam našou morálnou povinnosťou. To, že sa o tom rozpráva najviac, je samozrejmé, keďže to je jedna z najhorších vecí, ktoré sa cirkvi bytostne týkajú.

    OdpovědětVymazat
  7. hehe, kolega zaujímajúci sa o kognitívne vedy? :-D Celý text je fajn, ale zarážajú ma argumenty diskutujúcich. Obidva argumenty by boli veľmi silné, keby bola viera otázkou kognície (tak, ako ju implicitne definuješ). Tebou spomínané cognitive biases nie sú príčinou/dôvodom viery (ale o to ti asi ani nešlo), ale vysvetlením sprievodných javov, ktoré môžu za určitých okolností nastať, keď niekto už verí alebo vieru stratil (lenže o to ti tiež nešlo).

    A úplný záver "Na ateismu mě trápi..." je školskou ukážkou iného bias, kto uhádne akého, má u mňa lízatko! :)

    Lukáš

    OdpovědětVymazat
  8. Ak si veril iba kvoli tomu co pises, tak sa aj ja divim, ze si tak dlho veril...
    "pan farar je najmudrejsi" a "vcera som sa predsa mylit nemohol" su naozaj biedne dovody...

    OdpovědětVymazat
  9. To Lukas: tam je toho viacero...
    Strawman Fallacy: ateisticka kritika knezi z nadpisu je definovana v texte skutocne mimoriadne zavadzajuco, a nasledne naznacene, ze ateisti by nemali kritizovat knazov (nedovedene do konca,ale kazdy si domyslel sam, ze "prejavy zakerne, slabosske a nespravne by nemali zniet", co je Sweeping Generalisation Fallacy)

    a potom je tam este Hasty Generalisation Fallacy v popise knazov (cely druhy odstavec uvedeny poslednou vetou prveho odstavca)...

    pridavam par liniek pre kognitivne hladnych po logical falacy identification:
    http://www.nizkor.org/features/fallacies/
    http://www.fallacyfiles.org/taxonomy.html

    BTW: cely clanok je jedna velka Fallacist’s Fallacy...

    OdpovědětVymazat
  10. Bol som ateista asi od malička i keď pochádzam z katolickej rodiny a dokonca som býval i miništrantom. Vždy som cítil, že náboženstvo je čosi neprirodzené. Ale proti autoritám som nemal šancu. Čítal som bibliu, ale videl som tam len to čo tam bolo napísané - pohrdanie prírodou, človekom, primitívne bájky o psychopatickom krutom a zvrhlom Bohovi, ktorý najradšej trestá rozmyšlajúcich.
    V Novom zákone mi mal byť príkladom bezdomovec, ktorý asi potratil zdravý rozum.
    Kardinálny rozpor medzi vedou a vierou je v tom, že veda považuje za pravdivé len exaktne dokázané tvrdenia, viera nepovažuje pre „pravdivosť“ svojich tvrdení dôkaz za potrebný a preto považuje za nutné všetky dôkazy potierať.
    Istota, ktorú prináša veda, je úplne odlišná od istoty, ktorú prináša viera. Viera je mysticizmus, ktorá ti dokáže nahovoriť úplne nezmysly.
    Rozvojom iba mystických činností vznikajú menejcenní jednotlivci, leniví fantasti, duše obmedzené a slabé a to potrebujú mocní tohoto sveta.

    OdpovědětVymazat
  11. A čo vedci, ktorých ku viere priviedlo dôsledné vedecké bádanie? A čo mystici a mystické zážitky? A čo "ovocie" života s Bohom a života bez Boha? A čo otázka pôvodu a zmyslu života? Kto si? Prečo si? Kam smeruješ? Čo je realita?
    ...
    Na mňa táto úvaha pôsobila veľmi povrchne. Tvoje dôvody pre vieru sú absolútne slabé a je jasné, že Tvoja viera takto nemohla obstáť. Rovnako slabé, sú však aj tvoje dôvody pre ateizmus. Jednoducho sa mi zdá Tvoje uvažovanie extrémne povrchné, zjednodušujúce a obmedzené...
    ...
    Skús pouvažovať v trochu širších súvislostiach a trochu viac do hĺbky. Realita je oveľa zložitejšia, ako tá schéma, ktorú si tu načrtol. Ja Tvoj momentálny príklon k ateizmu považujem za veľmi prospešný, lebo si opustil umelý, falošný, pokrivený a naivný obraz o Bohu... Daj si však pozor, aby si znovu neuviazol v podobnej komickej ilúzii- tentoraz ateistickej. Ak budeš poctivo hľadať a ak sa neuzatvoríš do klietky nového svetonázoru, tak si na dobrej ceste k Bohu...

    OdpovědětVymazat
  12. Ako Ti môžem dať za pravdu, ak si tam hľadal a nič si tam nenašiel ale predsa sú takí čo našli...(ja som našiel keď som mal 50...)

    OdpovědětVymazat
  13. Ondrej, máš pravdu, toto sú určité argumenty, prečo je ťažké prestať veriť v Boha.

    Od študenta filozofie by som však očakával aj určité argumenty prečo začať veriť, že Boh neexistuje a uvedenie aj ďalších, vážnejších argumentov, prečo je problém veriť v neexistenciu Boha, napríklad odpoveď na otázku, prečo existuje náš svet.

    OdpovědětVymazat
  14. Na Vašu pripomienku sa nedá normálne odpovedať. Neverím v Boha, pretože ho nepotrebujem a nepotrebujem ani platformu ateizmu. Nie je možno veriť v nezmysly ak máte záujem o vedu, ale to neznamená, že mám prijať vieru v Boha, ktorá má základy vo výmysloch odporujúcich poznaniu. Viem napr., že fajčenie je škodlivé a preto je zlé a je to celospoločensky akceptovaný názor. A to si myslím i o náboženstve, škodí ľuďom a v konečnom dôsledku ich aj zabíja, ale bohužiaľ toto ešte nie je spoločensky akceptovateľný názor.
    Nebudem argumentovať, nemá to význam – použijem len citáty známych i neznámych osobnosti a tým končím.
    Je viera v Boha "silným motívom pre lepší život"? Prečo potrebujete motív k lepšiemu životu?
    Všetci chceme žiť bohatšie a aj múdrejšie. Nemusíme skúmať či existuje boh. Položme otázku: KTO NAJVIAC ZÍSKA Z VIERY V BOHA? Boh určite nie. Ale čo tí, ktorí sa vydávajú za tlmočníkov, hlásateľov, či zástupcov Boha na Zemi? Kňaz nemá žiadne povinnosti, za ktoré by niesol zodpovednosť pred občanom.
    Proste viera uspokojuje človeka v tom že mu dáva pocit vyvoleného a pocit výnimočnosti. Je to on kto vďaka sebe a svojej viere bude spasený a vzkriesený a neviem čo ešte (vidí čo druhý nevidí - ako alkoholik). Kto to hlási? Skupinka dobre zaopatrených, technicky nevzdelaných ľudí, ktorí si z boha a viery v boha urobili biznis.
    Einstein... Slovo Boh pre mňa nie je nič viac ako vyjadrenie a produkt ľudskej slabosti, Biblia je zbierka vznešených, ale stále primitívnych legiend, ktoré sú aj tak dosť detinské. Žiadne vysvetlenie, akokoľvek rafinované, to (pre mňa) nezmení. Tieto detailné interpretácie sú veľmi rôznorodé podľa ich povahy a nemajú takmer nič spoločné s pôvodným textom
    H. Heine:
    Náhodná návšteva v blázinci nám ukáže, že viera nič nedokazuje.
    Goncourt:
    „Ak existuje Boh, musí sa mu ateizmus zdať oveľa menšou urážkou, ako náboženstvo.“
    A. Koraszewski:
    „Náboženstvo nám vysvetlí všetko za pomoci ničoho.“
    George Carlin
    Už len fakt, že ateizmus je neziskový na rozdiel od náboženstiev o niečom svedčí.

    OdpovědětVymazat
  15. Problém je len v tom, že Ty si nikdy v Boha neveril. Veril si len sprostredkovateľom - ako sám uvádzaš - v inštitúcie a v autority (ale tak pristupujú k otázke existencie či neexistencie Boha aj niektorí ateisti a "veria" tomu, že Boh nie je). Čiže si len na začiatku cesty - či už jej výsledkom bude ateizmus, viera alebo neuznávanie ani jedného z dvoch (nejaký povedzme "agnosticizmus"). Plusom je, že si aspoň poznal, že Tvoja "viera" nie je tá pravá...Na druhej strane si myslím, že filozofia -ako v istom zmysle "špekulatívne" uvažovanie skôr na racionálnej úrovni Ti tiež k tomu veľmi nepomôže (teda aspoň na ceste k skutočnej viere nie). Myslím, že väčší prínos prinášajú na začiatku (cesty k Bohu) dotyky a postupné približovanie (napríklad cez príležitostné čítanie Biblie, príležitostné návštevy kostola alebo rozhovory s priateľmi, ktorí už takú cestu absolvovali...) Daniel S.

    OdpovědětVymazat
  16. Komentár k článku:
    Vážený autor, ak vám nevyšiel obchod s Bohom podľa vašich predstáv, je to iba vaša prehra a nemá to nič spoločné s vierou v Boha. Veď vy ste nikdy doopravdy v Boha neveril, iba ste si to namýšľal. Na to aby ste mohli doopravby veriť v Boha, musíte byť obdarený "Božou Milosťou" čo predpokladám, že vy neviete ani čo to je. Doporučujem vám aby ste už nikdy a nikde nevydával vo vašom mladom veku také dúležité svedectvá.Článok pokladám za "mladícku nerozvážnosť" s mylnými závermi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OMG! Tohle je opravdu "slovo do pranice" Vážený anonyme, doporučujem vám, abyste neplácal tak povrchní nesmysly, lebo dotváráte vskutku "cenný" obraz odevzdaného křesťana...

      Vymazat
  17. Anonymní (25. dubna 2011 17:38): v tom dodatku jsem chtěl v zásadě říct, že se mi nelíbí, že ateisté nejsou schopní vidět kněze TAKÉ JAKO jedny z obětí náboženství. jinak s vámi souhlasím

    Lukáš: těším se na správnou odpověď vašeho minikvízu:)

    the_son_of_man: pokud znáte několik typů biasů, tak nejspíše víte, že i vy ve svém osobním životě děláte spoustu rozhodnutí založených na přesvědčeních, pro které máte pouze chatrné důvody. jinak by biasy neexistovaly. nechápu proto vaši výtku.

    janko2005: tak to máme z dětství podobnou zkušenost. já mám jen o něco slabší povahu a proto mi všechno trvalo déle.

    Anonymní (26. dubna 2011 11:26): jestli byly moje důvody pro víru slabé, tak jaké jsou ty silné důvody, které má průměrný věřící z 1 miliardy světových křesťanů?

    Lampión Trasáč: děkuju za podnětnou připomínku. tím důvodem pro neexistenci Boha pro mě bylo v zásadě to, že jsem doopravdy pochopil biologickou evoluci, která velmi elegantně vysvětluje, proč nutně MUSÍ somovolně vznikat "řád z chaosu" (alespoň tedy vždy, když máme replikátor, variabilitu, dědičnost a selekci). taková teorie vysvětluje, jak můžou vznikat "hodinky bez hodináře" a to pro mě byl konečný důvod pro ztrátu víru v boha. určitě je to celé dobrý námět pro některý z dalších blogů, ještě jednou vám tedy děkuji.

    OdpovědětVymazat
  18. Chvála autorovi že prekonal krok 1 - rozoznal a odmietol vonkajšie vplyvy... ale ešte ho čaká krok 2 - rozoznanie vnútorných vplyvov - uvedomenie si že čomukoľvek chceš veriť, tak na to aj nájdeš nevyvrátiteľné argumenty "Whatever the Thinker thinks, the Prover proves". A zdá sa že to je práve tento prípad, autor si z nejakého dôvodu stanovil cieľ že Boh neexistuje a hurá ideme dokazovať :)

    OdpovědětVymazat
  19. Daniel S.: ale v textu taky píšu: "Investoval jsem do něj [náboženství] čas a energii, když jsem docházel na bohoslužby, když jsem se pokoušel modlit, když jsem četl náboženskou literaturu, nebo když jsem vyhledával duchovní rozhovory." nerad bych vás zklamal, ale troufám si tvrdit, že o křesťanské spiritualitě vím mnohem víc než průměrný věřící. Texty Mistra Eckharta, které vyšly česky jsem četl nespočetněkrát, četl jsem něco ze svaté Terezie z Avily, něco o svatém Janovi od Kříže a trapistický mnich Thomas Merton byl můj soukromý hrdina...

    OdpovědětVymazat
  20. Ako veriaci musim povedat, ze tvoje dva uvadzane apologeticke argumenty su slabe. Toto nie su argumenty proti ateizmu.

    Viera v Boha je a musi byt trochu iracionalna. Keby bola cisto racionalna, nebola by to viera. Viera je osobne rozhodnutie verit v realnost zvoleneho idealu.

    OdpovědětVymazat
  21. Vážený pán Horák,
    pri vašom súčasnom nadšení z prírodovedcov, viete odpovedať na základnú otázku: Kedy súčasná veda "vyrobí" ľudskú bunku s kompletnou DNA? Podľa mojeho skromného názoru (povolaním som biochemik) NIKDY.
    Taktiež vám doporučujem obrátiť svoju filozofickú pozornosť na posledných 5 kníh profesora astrofyziky Michio KAKU (všetky vysli v českom preklade), kde sa dozviete o "pokore" prevažne ateistických fyzikov pred poslednými objavmi v oblasti astrofyziky. Taktiež sa dočítate o "Božej konštante", ktorou súčasní vedci pomenovávajú javy, ktoré nevedia vysvetliť. Sám veľký Einstein vo svojich pamätiach napísal: "Bože, nechcem od Teba aby si mi povedal ako mám daný problém vyriešiť, ale mi daj znamenie, že cesta, po ktorej kráčam, je správna".
    Takže, pán Horák, sám uznáte, že čo všetko ešte neviete....

    OdpovědětVymazat
  22. Anonym (26. dubna 2011 19:23):

    Einstein ale také napsal: "Byla to ovšem lež, co jste četli o mých náboženských přesvědčeních, lež, která je systematicky opakována. Nevěřím v osobního Boha a nikdy jsem to nepopíral, ale jasně jsem to vždy vyjádřil. Jestliže je ve mně něco, co lze nazvat náboženským, pak je to nespoutaný obdiv ke stavbě světa potud, pokud ji naše věda umí odhalit."

    Jinak je mi líto, pokud na vás můj text působí tak, jako bych v něm tvrdil, že vím všechno o světě a vím to nejlépe. Ve skutečnosti jsem se v textu snažil mluvit hlavně o sobě a o světě co nejméně.

    A když už si pokládáme všetečné otázky: přál byste si aby vaši kolegové dokázali jednou takovou umělou buňku zkonstruovat? Nebo se to podle vás prostě NESMÍ povést?

    OdpovědětVymazat
  23. Ja som ateista "od narodenia", nikdy som nemal ziaden kontakt s krestanstvom, ku knazovi som sa najblizsie dostal na pohrebe. Ale urcite by som neznizoval ich pracu, aj ked viem ze ich svetonazor je pomyleny. Praca s mladymi ludmi, s bezdomovcami, aj rady ktore (predpokladam ;) ludia dostanu pri spovedi, to vsetko dava zmysel aj ked je clovek ateista.

    OdpovědětVymazat
  24. Ty si akurat odmietol predstavu krestanskeho Boha, ktora je vykreslovana cirkvou (ci uz katolickou alebo akymikolvek prostestantskymi). Nezamyslel si sa vobec nad tym, ze Boha alebo bohov opisuju aj mnozstva inych nabozenstiev. A uz vobec si sa nezamyslel nad tym, ze moze existovat nieco, co my uz z principu nasho obmedzeneho chapania uzavreteho systemu v ktorom sa nachadzame nemozeme pochopit. Nie je nahoda, a spomina to oklukou aj prispievatel vyssie, ze vo vyssiu existenciu (zamerne nepisem boha) veri mnozstvo spickovych svetovych fyzikov, matematikov a inych vedeckych kapacit. Tiez sa mi prieci predstava personalizovaneho deduska na oblaciku, ktory rozhana vody, tvori zem, zapaluje kriky, na zem posiela nejake svoje dieta a stara sa o nase dobro. Preco by to robil? Ale to mi nebrani v tom, ze verim, ze existuje nieco vyssie, coho sucastou sme boli, sme a vzdy budeme, nieco, co stoji nad vsetkym...

    OdpovědětVymazat
  25. Anonym (26. dubna 2011 20:42): jeden bývalej americkej kněz odpovídal na otázku "jak jste se stal ateistou?" tak, že tvrdil, že se pouze vrátil k starému přesvědčení o existenci Boha, které měl už když se narodil:) tak mě nad tím vaším "ateismem od narození" napadá, že ateistou byl při narození je kromě vás třeba i papež Benedikt XVI.:)

    OdpovědětVymazat
  26. Anonym 26. dubna 2011 20:44: a proč tomu vyšímu, "coho sucastou sme boli, sme a vzdy budeme, nieco, co stoji nad vsetkym..." prostě neříkat "vesmír"? :) myslím, že málokterý ateista bude popírat, že jsme součástí vesmíru:) vesmír je větší než my, byl tu před námi a bude tu i po nás, my jsme jeho součástí a on je více než my. a krom toho "v něm žijeme, pohybujeme se, jsme":)

    OdpovědětVymazat
  27. to Horak: odporucam prestudovat stranky o logical fallacies. To nie je o tom, ze clovek robi rozhodnutia, ktore nemaju logiku, ale o tom, ze chybne zdovodnuje svoje postoje.
    Takze ano, robim rozhodnutia na zaklade pocitav, ale nesnazim sa ich vysvetlit "logicky"... a ked to robim tak sa snazim, aby to nebolo s logickymi chybami. (to bola veta v ich-forme)
    Skusim to inak: Nemam nic proti tebe, ani proti tvojmu textu, ani proti pocitovym rozhodnutiam (kym teda niekomu neskodia). Lenze, priznajme si z logickeho hladiska je tam kopec problemov a mozno by bolo pre teba zaujimave nieco si o logical fallacy nastudovat
    (budes prekvapeny ako nespravne ludia argumentuju, ked chcu zaposobit)...

    OdpovědětVymazat
  28. Milý Ondřeji, možno ste hodne čítali a možno dosť viete o kresťanskej spiritualite. Ale asi to nestačí. A hlavne - pre vieru to nie je to najdôležitejšie. Asi je to Vaše vnímanie stále skôr na na tej racionálnej (rozumovej) úrovni. Nepoznám Vás, a tak ťažko možno povedať, v čom je chyba, či dokonca, čo robíte "zle". Myslím, že celé si to vyžaduje čas...(ktorý nemusí byť nevyhnutne vyplnený čítaním, ale rozjímaním o svete a o Bohu a o Ježišovi Kristovi áno). Nie je to otázka počtu prečítaných tetov alebo ich kvality (pravdu povediac väčšinu tých autorov, čo uvádzate nepoznám, hoci by asi bolo zaujímavé si ich niekedy prečítať). Z kresťanských textov sú pre mňa najdôležitejšie evanjeliá - či už kanonizované alebo nekanonizované a v nich vyslovené výpovede (posolstvá) Ježiša Krista (ako Syna človeka, v ktorom bol /je/ Boh a on bol /je/ v Bohu) - čiže to priame, neovplyvnené a neinterpretované (inými osobami) slovo Božie. Na okraj Vašej "investície" do náboženstva: Ak očakávate, že Vy ste niečo dali, a preto (si v kútiku duše myslíte) Vám má byť niečo vrátené, tak to, myslím, nie je ten najlepší prístup - jednoducho to tak nefunguje. Ide skôr o to, kedy - po Vašej snahe (nielen študijnej), ale aj prejavovanej v každodennom živote - sa k Vám priblíži Boh a zažne tú iskru, keď začnete tieto otázky vnímať z Jeho duchovného (Božieho) pohľadu. Možno inými slovami a z iného uhla - kedy si Vás zamiluje...

    OdpovědětVymazat
  29. the_son_of_man: ano, logické klamy se týkají argumentace a ne rozhodování, to máte pravdu. zmátlo mě, že jste na komentář kolegy o kognitivních omylech reagoval svým referátem o logických klamech (což je něco úplně jiného). váš referát ale tak jako tak pokládám (v prostředí soukromého blogu) za zbytečné hnidopišství.

    OdpovědětVymazat
  30. ...aké je zvláštne pre mňa čítať od človeka, ktorý toľko hľadal, a nenašiel, keď ja sama som tak veľmi nehľadala a Boh si ma našiel...
    Aj rádoví veriaci sa rozprávajú s Pánom, Ondrej. Viera je totiž vzťah, takže ak nie je človek papierový kresťan, musí hovoriť s Bohom. A nie je to výplod fantázie ani blud, lebo to by bola veľká časť ľudstva narušená.. je to len o niečom inom, než píšeš. Veľa šťastia v ďalšom hľadaní.

    Janka, povolaním vedkyňa, biologička s doktorátom, konvertitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Janko, a JAK k Vám bůh hovoří? Jaký má hlas? Nebo je to jen pocit či vnitřní přesvědčení? Co konkrétně Vám říká? Sděluje Vám jasně a zřetelně svoji vůli, když se dotazujete? Kdy a za jakých podmínek k Vám hovoří? Moc by mě to zajímalo. Předem děkuji za reakci.

      Vymazat
  31. Danieli, všimněte si prosím, že nejdříve jste tvrdil, že jsem v Boha nevěřil nebo se prostě nasnažil. Teď mi vytýkáte, že mi chybí spirituální zkušenost, která se nedá vykupčit ("Ide skôr o to kedy ... sa k Vám priblíži Boh a zažne tú iskru). Mohl bych vám napsat, že jsem takovovu zkušenost měl, ale hádám, že po vašem dalším příspěvku bychom byli tam kde jsme teď. Myslím, že správně chápete jak situace stojí (z toho jak píšete to vidím): buď je disfunkční náboženství, nebo jsem disfunkční já. Bojím se ale, že podle vás náboženství prostě nemůže být disfunkční. Potom ovšem nemá další diskuze valný smysl. Přesto ale díky za kultivované příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  32. Ja som písal hlavne o viere, Vy naposledy píšete o náboženstve. Iste chápete, že to nie sú dva totožné pojmy, hoci sa pre niekoho môžu prekrývať. Nemyslel som, že Vy ste disfunkčný alebo dokonca, že Vami spomínané náboženstvo môže byť disfunkčné.:) Pravdu povediac ani nerozumiem celkom, čo tým myslíte, že náboženstvo môže byť disfunkčné. A zato, že Vám nateraz niečo chýba (v zmysle nie je Vám vlastná; hoci subjektívne - v druhom význame slova - Vám nemusí naozaj chýbať, nemusíte to postrádat) - či už skutočná spirituálna skúsenosť alebo skutočná viera v Boha sa nemusíte paprčiť (po česky približne: "vztekat se"). Všetko časom môže prísť - ak budete mať srdce na pravom mieste:). Dobrú noc.

    OdpovědětVymazat
  33. dobrá správa - už stačí relatívne malý pokrok v neurovedách a modelovaní neuroprocesov v mozgu a táto úchylka bude aj štatisticky spoľahlivo liečiteľná (teda naletenie najrôznejším mýtom, najmä šírenými profesionálnymi hlavologickými organizáciami typu katolícka cirkev či komunistická strana)

    OdpovědětVymazat
  34. Pozdravujem Vás Ondrej. Ja osobne momentálne riešim úplne inú dilemu a to, či mám zanechať karieru, previesť svoje majetky na rodičov a súrodencov a vstúpiť priamo do služby.
    Volanie Pána je silnejšie ako kariera alebo zhromaždovanie majetkov.
    Doma sú z toho trochu na nervy, ale už sa s tým postupne zmierujú. Najväčšiu radosť má hádam môj brat, ktorý tak pravdepodobne dediť aj môj podiel, hoci na to nie je odkázaný. :)

    chcel by som Vás povzbudiť, keď ste už urobili taký radikálny krok, aby ste hľadali resp. nezanevreli na pravú človečinu v tom svete bez viery. Svet bez viery je totiž známy tým, že je každý kažému vlkom (homo homini lupus est). Práve človečina Vám umožní prežiť vo svete bez viery. Držte sa!

    OdpovědětVymazat
  35. Ako tak citam diskusiu, uz len cakam na naplnenie Godwinovho zakona :)

    OdpovědětVymazat
  36. Toš, sinku
    aby sys sa stal pravověrnym ateistem, mósiš ešče vykonat totok:
    http://www.zbohom.sk/

    johanka

    OdpovědětVymazat
  37. Niekto ako 22 ročný prestane veriť, niekto naopak. :-) Ja som od vianočného kresťanstva rodičov cez vlastné skúmanie toho neviditeľného sveta cez rôznu literatúru i vlastné zážitky dospel naopak k tomu, že Boh určite JE a chce mať so mnou vzťah. Nevnucuje sa direktívne, no jasne vnímam rozdiel, ak som konkrétnu životnú situáciu urobil podľa Jeho rady a kedy podľa seba. Nielenže po čase vidím tieto situácie tak rozdielne, ako keď je na poli niekde zasiate žito a niekde burina, ale je úžasný aj v tom, že mi tieto moje rozhodnutia zvykne potvrdiť. Život je takto rozhodne pestrejší a moja tvrdá hlava už nemá toľko rán po neúspešne prebúraných múroch. Nespájajte preto ľudské omyly s vierou v Boha!

    OdpovědětVymazat
  38. Ako tak pozorujem svet a ľudí, čoraz viac nadobúdam dojem, že aj keby Boh neexistoval, tak kresťanstvo a viera v Boha je stále tým najlepším riešením pre život človeka. Investovaním do viery totiž nikto nič nestráca, jedine získava. Pocit istoty, pokoj v duši, jasno vo svedomí, veľké šťastie, ktoré sa nedá s ničím porovnať-toto všetko získava človek "investovaním" do viery. Navyše väčšina úprimne veriacich a praktizujúcich kresťanov má krásny rodinný život, dobré vzťahy, úprimných priateľov, dôveru-iným slovom požehnanie. Naopak- čo prináša "investícia" do ateizmu? Iba neistotu, nepokoj, bezcieľnosť, rozvrat vzťahov, nešťastie a hlavne absolútnu beznádej... Skutočný a poctivý ateista totiž musí dospieť k úplnému nihilizmu. Bez Boha totiž nič nemá cieľ, zmysel, ani hodnotu. Ak je naša osoba iba produktom fyzikálno-chemických procesov v mozgu-náhodne zoskupenom kúsku hmoty, ktorý po záblesku vedomia podlieha rozkladu, tak nič nemá žiadnu cenu. Ak smrťou na veky zaniká naša osoba a naše vzťahy, tak tento život plný trápenia a bolesti je skutočne čistým a zbytočným nezmyslom. Cieľom dobra aj zla je v ateizme to isté-rozklad hmoty a večná ničota. Rovnako skončí masový sadistický vrah, aj obetavá matka rodiny... Všetko je rovnocenné-bez hodnoty, zmyslu, cieľa... Takže ešte raz: Aj keby Boh neexistoval, tak život vo viere je neporovnateľne lepší a kvalitnejší, ako život bez viery...

    OdpovědětVymazat
  39. ja nechápem,prečo sa viera v Boha spája s vierou v Cirkev/ja chápem učinkovanie,akejkoľvek cirkvi ako pôsobenie hociktorej štátnej ustanovizne s povinnosťou pôsobiť na ľudí vo svoj prospech/nespájam vieru v Boha s previazanosťou na cirkev/vieru v Boha beriem ako určité preciťovanie vo vzťahu k životu k ľuďom/Ondrej Justin Horák-to má pomýlené od začiatku do konca-poplietol si totiž vieru v Boha s návštevami kostola a to je zlá rovnica/vonkajšie prejavy viery dávať do rovnice s pocitom v duši je ten najväčší omyl ľudí/treba vedieť čisto žiť-toto je najvyššia ukážka viery v Boha...

    OdpovědětVymazat
  40. Problemom autora je, ze cakal, ze bude s Bohom hovorit, a preto sa sklamal. A preto neveri.
    Ak by to necakal; ak by nic necakal, zrejme by sa nesklamal.
    Na nabozenstvo sa da pozerat ako na svatu pravdu alebo ako na filozofiu.
    Ako boli rozdielne smery vo filozofii, tak su aj v podkategorii filozofie nabozenstvo. A mozeme sa s niektorym smerom stotoznit, ale aj nemusime. Je to kazdeho osobna vec.
    --
    Stale mi neda nepousmiat sa nad clovekom, ktory ma relativne sofistikovane nazory a od viery ho odradi prave to, ze ocakaval, ze bude hovorit s Bohom, ako ked telefonuje s kamaratom ... bez urazky, len mi to nejde do hlavy.

    OdpovědětVymazat
  41. Tešte sa - zvítazili ste, zase ste to tým ateistom "nandali". Nechcel som už písať, pretože obmedzeným nevysvetlíš, že majú klapky na očiach - skutočné dôkazy, ktoré im nepasujú bagatelizujú.
    Utešujú sa v tom, že všetko zle je len u ateistov a pritom ich vôbec nepoznajú - prečo potom sa to vo väzniciach len hemží veriacimi - ateisti sa tam prakticky nevyskytujú. Prečo samovraždu pachájú skoro vyhradne veriaci.
    Ateisti si tiež budujú vzdušné zámky, ale berú to ako príjemnú možnú či nemožnú alternatívu. Sú moralnejší - viac uvažuju o dôsledkoch, pretože sa nemôžu vyspovedať z hriechu. Myslíte si, že ateisti nemajú priateľov - dobrých priateľov robia skutky a nie spoločná viera.
    Bádať a objavovať zákony prírody, ekonomiky je ďaleko zaujimavejšie ako sa teteliť nad svojou zbožnosťou.

    OdpovědětVymazat
  42. Tento Váš článok, ktorý som prečítala včera v noci mi narušil môj vnútorný pokoj, v dobrom slova zmysle. Som kresťanka a týmto článkom som sa vlastne prebrala z letargie. Musela som v noci hlboko uvažovať, čo som vlastne a v čo verím. Dospela som po oživení v pamäti už mne známych slov z Biblie „Nie Vy ste si vyvolili mňa ale Ja som si vyvolil Vás“. Je to ťažké a zodpovedné prijať na svoje plecia, lebo....týmto som sa ešte viac k Bohu primkla. Len na okraj, aby som reagovala aj k iným diskutujúcim, ktorí stále spomínajú cirkev ako inštitúciu brzdiacu k napredovaniu vo výskume a bádaní. Boh ako stvoriteľ tohto úžasného diela, ktorého súčasťou je človek na Jeho obraz stvorený, nám dáva k dispozícii všetko, aby sme v tom žili a objavovali a výsledky z tejto činnosti, aby slúžili človekovi. Človek, aby neublížil sám sebe a svojmu ľudskému rodu môže dosiahnuť „veľkosť“ v zmysle pravidiel daných Bohom. Základom všetkých pravidiel je láska, ktorá by mala „poznačiť“ každého kresťana. Teda, ak čokoľvek objaví človek, aby tento objav slúžil človekovi a nezabíjal ho a neničil prostredie v ktorom žije. Čiže človek ako „najdôležitejšia stavba“ by mal byť pôsobením neoblomnej viery v Boha pod inštitúciou pôsobiacou na zemi, teda v mojom prípade RKC, vytvárať hodnoty na tejto zemi v prospech človeka a nie proti nemu. Ak je zanedbaná „stavba“ človek, potom sa stane že vynález je dvojsečná zbraň napr. atómové zbrane.

    OdpovědětVymazat
  43. Dovol mi, aby som ti poradil nieco. Neinvestoval si cas do nezmyslu, lebo ako byvali veriaci poznac pohnutky veriacich. Je to psychologia a ta sa ti zide. Ber to ako skusenost s ktorou sa ti teraz bude lahsie zit. Nezahadzuj svoje skusenosti byvaleho veriaceho, pretoze sa ti zidu.
    Aj ako ateista mas este pred sebou vela veci, ktorych sa budes musiet vzdat. Iluzii. Viera v spolocensky status, viera v stastny zivot, viera v jedinu pravu lasku a pod. nezmysli :)
    Mozno by som ti odporucal precitat si knihu Hovory s Bohom do Neale Donald Walscha. Ide o iny pohlad na boha, ktory sa ti zide pri argumentacii s veriacimi, pretoze ak mienis pisat clanky, tak argumentaciam sa nevyhnes. Su to prijemne knihy, ktore ta do nicoho nenutia, ale rozvyjaju myslenie. Ale mozno uz nechces o Bohu ani pocut... :)

    OdpovědětVymazat
  44. Dobrý článok, ja tento problém ešte stále riešim. Dôvody pre odmietnutie Boha boli dosť podobné - osobná skúsenosť s jeho neexistenciou (alebo hluchotou - to je v konečnom dôsledku jedno), evolučná biológia a pohľady niektorých neveriacich biblistov na Bibliu. Problém je ako pri tej všetkej odvahe byť ateistom (a v mojom prípade aj hneve zo sklamania z Boha) nevyliať z vaničky s vodou aj dieťa. Kresťanstvo má objektívne totiž veľké kvality - osobne som ešte nestretol ľudí s väčším srdcom ako tých, čo som poznal z jedného kresťanského spoločenstva. Myslím si, že skutočná, pokorná viera v Boha robí ľudí lepšími. Aj šťastejšími. Čo na tom, že je to placebo. Dobro sa pácha lepšie s vedomím, že ani pohár vody nezostane bez odmeny. Ten skutok je dôležitý, aj keď je motivácia ilúziou. Čo s tým?

    OdpovědětVymazat
  45. Zabudnime na všetky velké filozofické reči,vezmime si desotoro božích prikázaní a keby sme sa podla nich všetci riadili,svet by bol asi iný,však?Neviem o nejakom inom povedzme filozofii alebo nejakom univerzálnom návode pre pokojný život a vy niekto áno?Som katolíčka a dnes je to na smiech povačšine, no ale nikto kto v mojom okolí hlásiaci sa hrdo ku slobodne a moderne rozmýšlajúceho mi nepripadá ani slobodný ani inak šťastnejší ako ja.A ja som rada,že mám priateľov aj známych ako sa povie z každého cesta.Prajem ti Ondrej aby si sa našiel,mám deti v tvojom veku a odovzdávam im svoju vieru a ako ju budú oni nadalej vo svojom živote praktizovať?Ja dúfam,že budú hlavne dobrými ľudmi.

    OdpovědětVymazat
  46. ...ty si bol hadam posledny veriaci v Cechach, nie? :DDD

    OdpovědětVymazat
  47. jak tak čtu vaše komentáře, tak mě napadá stále více témat o kterých bych chtěl někdy napsat:)

    OdpovědětVymazat
  48. Ja som sa stal ateistom az po tridsiatke, asi 2 dni po sv. spovedi, nasledne premyslanie o biblickych cislach 1, 3 a 12 - toto sa ale neda slovami ani opisat, jednoducho som zrazu vedel, ze je po "vsetkom".

    OdpovědětVymazat
  49. Záverom z mojej strany prajem autorovi, pokojný a plodný život bez náboženského balastu (život bez strachu je omnoho šťastnejší a hlavne bez každodenného pocitu viny pre hocijaké hlúposti a myšlienky). Prajem ti aby si našiel manželku podobného zmýšľania, pretože svätuškárka v dome úplne prevráti hodnoty života (náboženstvo spôsobí, že bude robiť zlo -- aké by bez náboženstva nerobila). Je zbytočné sa zaoberať myšlienkou vierou v Boha, pretože čisto teoreticky ak by aj preukázateľne existoval je viera v niečo čo existuje nezmyselná.
    A ostatným diskutujúcim prajem aby neprehliadli lebo by sa museli obesiť keď zistia že koľké roky investovali do ničoho.

    OdpovědětVymazat
  50. Gratulujem, ja som si podobným niečím prešiel asi v osemnástke. Paradoxne, pôvodne som chcel v duchu Ježišovho príkazu hlásať evanjelium ukázať pravdu môjmu známemu Jehovistovi aby sa stal katolíkom. No a skončil som absolútne šokovaný, ako sú aj základné kamene viery postavené na "tradícii", inovatívnom výklade biblie apod.

    A s kresťanstvom mám veľa ďalších problémov aj filozofického charakteru. Napríklad - prečo je boh tak posadnutý časom? V zásade totiž platí, že ak teraz spáchate hriech a neskôr to účinne oľutujete môžete dosiahnuť odpustenia. Je dokonca možné, že človek ktorý bol väčšinu života zlý dosiahne v momente smrti spasenie a naopak ten čo bol väčšinu života spravodlivý môže byť zatratený. Všetko na základe toho v akom stave sa nachádzate v momente smrti. Ako však vieme, čas je len jedna fyzikálna veličina a moderná fyzika nám čoraz viac odhaľuje z jeho podstaty. Prečo boh nie je rovnako posadnutý napríklad priestorom? A to ani nehovorím o hlbších morálnych rozkoloch, napríklad že boh vie čas vašej smrti takmer doslovne "naplánovať". Takéto odmeňovanie a trestanie mi nepripadá nijako božské ale veľmi ľudské. Je to podobné ako trestanie povedzme jazdy na červenú. Niekto prejde na červenú a nič sa mu nestane, iný prejde na červenú a dostane pokutu a možno príde o vodičák. No a ďalší prejde na červenú, spôsobí (aj nechtiac) nehodu a ide sedieť do basy. V podstate všetci spáchali rovnaký čin - išli na červenú, ale výsledok bol veľmi rozdielny v závislosti od náhody.

    Ďalší veľmi znepokojujúci moment mojej viery bol, keď som začal uvažovať ako byť čo najlepším kresťanom. Ježiš hovorí - zbav sa všetkého majetku nasleduj ma a dosiahneš spasenie. Ale toto sa mi zdalo veľmi sebecké. Lebo v podstate ak skutočne veríš v posmrtný život, že Ježiš je Boh a že toto je jeho príkaz, tak je to veľmi jednoduché rozhodnutie na pokraji cynizmu. Nechám na pokoji fakt, že veľa ľudí čo hovoria o svojej 100% viere neposlúchajú priamy príkaz svojho boha. Poďme to však rozvinúť ďalej - čo je najväčší nesebecký čin veriaceho kresťana? Čo má pre presvedčeného kresťana najväčšiu hodnotu? No predsa jeho vlastný večný život. Viem ja ako kresťan nájsť niečo, kde by som mohol urobiť veľa dobra pre druhých za cenu vlastného spasenia? A tu som zrazu prenikol do mysle španielskeho inkvizítora. Ktorý vie ospravedlniť mučenie, a najťažšie zločiny ako spôsob svojej najvyššej obety. "Však možno všemohúci boh uvidí že moje srdce je čisté a že jeho zákony porušujem z lásky k blížnym, že dávam všanc vlastnú spásu pre dobro ostatných".

    Tých vecí je omnoho viac, nebudem pokračovať aby som nezahlcoval diskusiu. Ale napriek tomu nemám voči kresťanstvu žiadnu zášť. Kresťanstvo našej civilizácii sprostredkovalo úžasné všeľudské hodnoty, ktoré nemajú iné kultúry. V prvom rade je to rovnosť pred bohom. Chudobný aj bohatý, múdry aj telesne postihnutý sú si pred bohom rovný - toto je v prísnom protiklade napríklad s hinduizmom a jeho kastovým systémom. Ďalej kresťanstvo hovorí, že máš iba jednu šancu tu a teraz, a je na tebe aby si konal dobro. Život máš len jeden a budeš sa zaň pred bohom zodpovedať. Toto je v prísnom protiklade karmických východných náboženstiev. A ja som presvedčený, že to sú práve tieto hodnoty čo z spôsobilo rozmach civilizácie a umenia v kresťanskom svete a čo podnietilo generácie európskych humanistov. Takže aj keď obdivujete filozofiu Kanta, Huma a iných - dýcha na vás kresťanský odkaz.

    OdpovědětVymazat
  51. Ahoj Ondrej,

    vydal si sa na zaujimavu cestu hladania. Myslim, ze je prospesne, ak clovek nie je zatazeny stereotypmi a aj k najzauzivanejsim javom pristupuje kriticky.

    Na druhej strane, svet viery nie je cierno-biely ... krestan-ateista

    1. mozes/nemusis verit cirkvi: Boh existuje, Jezis bol jeho syn, clovek bol stvoreny, (Zem je stredom vesmiru), ...
    2. mozes/nemusis verit historii: Jezis zil, konal zazraky, jeho ucenici o nom pisali, ...
    3. mozes/nemusis verit v moralne hodnoty, slobodnu volu, ...

    Ja napr: 1=neverim, 2=rozne alebo neviem, 3=verim

    Nech je to akokolvek, som si isty, ze unahlene zavery v takychto zlozitych otazkach su tym poslednym, co potrebujeme.

    Zelam vytrvalost a pokoru pri hladani!

    OdpovědětVymazat
  52. Ja nemozem byt ateistom. Ak ziadny Boh neexistuje, a ani ziadny zivot po smrti, potom zivot nema absolutne ziadny zmysel. Potom som len nahodny produkt nejakeho bezmyslienkoveho mechanizmu, ktory existuje len tak pre nic za nic, mojou smrtou sa moj zivot uplne skonci a je jedno ako som zil, ci som sa snazil zit moralne alebo som bol tyranom, stale skoncim nakoniec rovnako - zomriem. Co z toho potom budem mat, ak budem pomahat svojim bliznym? Budem potrestany, ak niekoho zabijem? Aky je potom rozdiel medzi Hitlerom a matkou Terezou? Vsetky reci o moralnych hodnotach, o zmysle zivota, o slobode a o stasti su potom len prazdne recicky, lebo koniec toho vsetkeho je stale rovnaky - smrt.

    OdpovědětVymazat
  53. Anonymovi 15:03. Ľudia žili mravný život aj pred kresťanstvom. Vaša nihilistická definícia je neplatná. Niektoré mravné hodnoty sú v ľuďoch doslova natvrdo zakódované. Napríklad láskavosť k deťom. Nemusíte byť kresťan aby vo vás smejúce sa dieťa vyvolalo nehu. Samozrejme existujú aj niektoré naučené a odvodené konania, ktoré sa môžu veľmi líšiť. Napríklad prístup k sexualite je veľmi odlišný v rôznych kultúrach. Ale toto nie je vlastné iba náboženstvu. Existujú sekulárne ideológie, ktoré môžu úplne zdeformovať vnímanie (niektorých) spoločenských hodnôt a morálky. Stačí spomenúť napríklad nacizmus alebo stalinizmus.

    Vysporiadanie zo smrťou, je iný problém. Aj mňa ako ateistu premkne úzkosť keď si mám vybaviť moment mojej smrti. Idea, že moje ja nebude pokračovať je veľmi znepokojivá. Ale našiel som si k tomuto jednu analógiu. Spánok. Zviera vás úzkosť z nezmámeho keď zaspávate? Prečo vás neznepokojuje fakt, že prestanete vnímať a že sa vám doslova vymaže 8 hodín vašeho života? Čo ak by ste sa prebudili až v nemocnici s amnéziou? Je táto predstava kompletnej straty vašej identity a histórie tak hrozivá ako predstava smrti? Však pri amnézii vlastne efektívne zahynie vaša osobnosť, stratíte niť kontinuity vašeho bytia. Možno to nakoniec smrť nie je nič strašné.

    PS: kresťanstvo neuznáva že by mali zvieratá nesprteľnú dušu a nebudú vzkriesené. Ak máte vzťah k nejakému zvieraťu (npr. k psovi) ako sa pozeráte na fakt, že váš pes po úmrtí prestane existovať?

    OdpovědětVymazat
  54. Prepac, ale daj si pozor, aby sa z tvojho novo najdeneho nazoru nestalo fanaticke nabozenstvo zvaneho ateizmus. Ze by to tam mohlo ist mi naznacuje aj veta "Přestat věřit v Boha je obtížný úkol, který v tomto životě stojí před všemi věřícími a ve kterém je velmi snadné selhat."
    Drzim ti palce, aby si sa chytil rozumu a vnimal svet taky, ako naozaj je, nie taky, ako by si ho z nejakych dovodov chcel mat. Aj s vierou v Boha.

    OdpovědětVymazat
  55. Anonymovi 15;20:
    To, ze ludia mozu zit a aj ziju mravny zivot aj bez nabozenstva, nemeni nic na fakte, ze bez Boha nema ich usilie o mravnost akykolvek zmysel. Je uplne jedno, ci su mravne hodnoty vrodene alebo nie, jednoducho smrtou sa vsetko konci a konecny osud cloveka, ktory zil mravne je uplne rovnaky ako konecny osud cloveka, ktory mravne nezil. Ateizmus premysleny do svojich logickych dosledkov vedie k nihilizmu. Nejde o to, ci mam strach zo smrti alebo nie, ide o to, ze smrtou sa vsetko konci - dobre aj zle, ze nie je ziadny trest a ziadna odmena - proste uz nie je nic - a tym padom vobec nezalezi na tom, ako som predtym zil, stale dopadnem rovnako.

    OdpovědětVymazat
  56. "Proč je obtížné přestat věřit v Boha..." Toto je zaujímavá otázka. Oveľa zaujímavejšie je však to, prečo by som mal prestať veriť v Boha. Však viera sama o sebe je obrovský zisk, ktorý posúva kvalitu života do najvyššieho levelu. Naopak, príklon ku ateizmu je čistá strata, lebo ateizmus neprináša do života vôbec nič pozitívne. Existencia Boha sa nedá dokázať, ale ani poprieť. Nerozumiem teda prečo by som mal vyznávať niečo, čo mi nedáva žiadnu nádej, perspektívu, čo ma nevedie k ničomu peknému a dobrému... Viera je racionálne rozhodnutie pre krajší, lepší a zmysluplnejší život. Ateizmus je presný opak...

    OdpovědětVymazat
  57. Anonymovi 15:37 - Nesúhlasím. Ľudia jednoducho nekonajú takto kalkulovane ako si to predstavujete, ja ako ateista by som o tom mohol niečo vedieť :) Stále túžim po spravodlivosti, po lepšom živote pre moje deti a stále som schopný nesebeckých činov (v kresťanskom slova zmysle).

    Druhým faktom je, že rozšírenie viery v populácii (a ani kresťanskej) nie je žiadnou poistkou morálnej spoločnosti. Prekrútenie náboženských dogiem môže mať rovnako zničujúci efekt na mravnú úroveň spoločnosti, ako ateistické (alebo sekulárne) ideológie. Ako som napríklad písal v príspevku o 14:35, kresťanstvo dovedené do absurdných dôsledkov (tak ako to vy robíte pre ateizmus) produkuje naprosté zverstvá. Čo takto napríklad vraždenie pokrstených bábätiek nejakým fanatickým kresťanom? Však by im v podstate stopercentne zabezpečil posmrtný život v nebi, nie je to omnoho lepšia alternatíva ako riskovať že sa z nich stanú hriešnici? A to ani nehovorím o množstve malých prekrútení - od odmietania Jehovistov prijať transfúziu, až po ospravedlnenie tyranie feudálov prostredníctvom ich "božského práva" vládnuť.

    OdpovědětVymazat
  58. Anonymovi 16:50 - poviem z osobnej skúsenosti, že pre mňa bolo oslobodenie od viery obrovským prínosom. A to od praktických, napríklad že som prestal mrhať hodiny a hodiny štúdiom biblie, až po tie menej uchopiteľné. Ale skutočným dôvodom bolo, že by to konfrontovalo s celým mojím presvedčením. Z tohto pohľadu pre mňa ateizmus otvoril hranice, prestal som za všetkým vidieť boha a snažiť sa všetko okolo seba zaškatuľkovať do dogiem ktoré sú nevyhnutné pri udržaní viery. Tento prerod vo mne povzbudil kritické myslenie, ktoré mi nesmierne skvalitnilo môj život. Dokážem sa tešiť s nového poznania, zdá sa mi že sa viem pozerať na veci bez menšieho ovplyvnenia predsudkami a viem časom meniť postoje a adoptovať tie ktoré sú viac premyslené a založené na faktoch.

    Ako ateista som omnoho šťastnejší ako som bol ako kresťan.

    OdpovědětVymazat
  59. Milý Ondřej,
    Dve jednoduché a logické dôkazy, prečo Boh - - musí existovať: vesmír (vesmíry vesmírov) existujú. Vieme, že sa menia, že vznikli. Ako to, že vznikol? Niečo nemôže vzniknúť z ničoho. Druhé: zákon nárastu entropie - miera neusporiadanosti narastá - to platí všade a vždy. Prečo teda - "sa vyvinul", vznikol život, keď vlastne nemohol?
    Ak Boh je - ako že je - čo to znamená v našom živote? Dokážeme iba my, ľudia pochopiť život, jeho zmysel? Zvieratá nie, aj keď môžu cítiť a môj psík ma aj miluje. Lebo ak bol život a svet "stvorený" (náhodne vzniknúť nemohol- taká nesmierne presná usporiadanosť nemohla vzniknúť náhodne) - potom vznik života má zmysel - a to sú ľudia. Mal by zmysel vznik života bez toho, aby vznikol aj človek? Nemal. Aby sa tu preháňali zvieratá bez toho aby mu rozumeli? Prečo je to tak: z ničoho vznikne vesmír, a napriek tomu, že všetko neživé sa samovoľne rozpadá, vznikne z neživota život? Odpoveď: aby vznikol človek. Načo tá 13 mld rokov stará reťaz? Pre človeka. Na to.
    A čo je výsledkom práce toho človeka, ktorého stvoril Boh? Je to najlepšie miesto pre život. O čom hovorím? Je západná pologuľa najlepším miestom pre život človeka? Je. Kam všetci utekajú: Tam, kde prevláda kresťanská morálka: od Nového Zélandu po Island.
    Summa: Takže vzdať sa viery a lásky ku Kristovi je obťažné, a možno na určitú dobu aj prospešné. Ale čo tie otázky, čo ten výsledok? Nechajme tak filozofiu: vieš, ako sa ja vďaka pocitu, že ma niekto neodvolateľne miluje cítim? Ako malé dieťa, ktoré sa radostne kúpe v mori, pričom ma otec spoľahlivo drží za ruku. Radosť nad radosti. Hlúpe, nefilozofické, naivné, ale pravdivé.
    S láskou zdraví Tvoj Marian
    (ak chce niekto nadať ibať mne: marian.i.fabian@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
  60. Anonymovi 27. dubna 2011 17:17... Tvoj osobný názor, postoj a skúsenosť Ti nikto neberie. Ja však pochybujem o tom, že si bol niekedy kresťanom v pravom slova zmysle. Všetky "výhody ateizmu", o ktorých píšeš si totiž môže v pohode vychutnávať aj kresťan. Kritické myslenie, život bez predsudkov, zmena postojov-vývoj ovplyvnený poznaním-toto všetko je plne kompatibilné s kresťanstvom. To, že pre Teba bolo kresťanstvo klietkou je smutné, ale to svedčí o Tvojom nepochopení tohoto náboženstva a nie o jeho chybnosti. Kresťanstvo práve naopak poskytuje najvyššiu možnú mieru slobody myslenia, lebo ho neobmedzuje časom, priestorom, momentálnym stavom vedeckého poznania, neúprosnou karmou, ani ničím podobným. Navyše mu poskytuje platformu pravdy, od ktorej sa človek môže odraziť. Všimni si to obrovské množstvo myšlienkových a umeleckých prúdov v rámci kresťanstva. Všimni si tú obrovskú rozmanitosť ciest ku svätosti. Čo svätec, to absolútne originálna a unikátna životná cesta. Toto je predsa možné, iba v priestore slobody. Ja osobne necítim v cirkvi žiadne obmedzenia. Mám tu zázemie, oporu a obrovský priestor na realizáciu toho, na čo mám talent. Mnohí bývalí ateisti vnímajú spoznanie Boha, ako obrovskú úľavu a oslobodenie. ...Spoznáte Pravdu a Pravda vás oslobodí... Pravda oslobodzuje...

    OdpovědětVymazat
  61. Ci ste krestan alebo ateista musite mat daku konecnu stanicu - aj ked to kazdy bude vnimat inak.
    Ale nakoniec sa Vam to stane Bohom.

    OdpovědětVymazat
  62. Ja reagujem len na tvrdenie. .....k tomu, aby niekto prestal veriť, musí uznať, že všetko do čoho investoval z postoja viery je nič.
    A ako je to s ateizmom ako pohľadom na svet? Tiež ak niekto chce vidieť svet aj inak(nielen ako materialista...), je celé jeho predchádzajúce myslenie a konanie z neho plynúce vlastne veľké tie nič.

    OdpovědětVymazat
  63. Anonymovi 17:02:
    Este raz trochu inak - pokial vsetci nakoniec dopadneme rovnako bez ohladu na to, ako sme zili, co sme robili, aky dobry sex sme mali, kolko ludi sme okradli, mozeme zit naozaj akokolvek - pomahat ludom, klamat, kradnut, zbierat znamky - proste akokolvek. A pokial mate vy ateisti pravdu, tak my vsetci dopadneme naozaj uplne rovnako - zomrieme. Ak si myslite, ze je tato uvaha absurdna, napiste preco.

    OdpovědětVymazat
  64. Anonymovi 17:17:
    Co z toho budes mat o takych sto-dvesto rokov?

    OdpovědětVymazat
  65. Ja krestanov nechapem. Nerozumiem tomu. Aj poniektore kometare pod clankom. Ako moze byt niekto tak slaby a pohodlny aby sa nechal niekym viest za ruku ako male decko. Ze Pravda oslobudzuje... Ze logicky dokaz existencie Boha? Ludia co saliete? Vasa rozpravkova bytost s nazvom Boh neexistuje. Zijete vo vlastnej spolocnej virtualnej realite. Ja viem, ze sa tak da zit ale... nadych, vydych. A co takto trocha sebareflexie? To naozaj potrebujem rozpravku na to aby som mohol byt stastny? Aby som sa citil dobre? Jasne, ze nie. Mam predsa svoj vlastny rozum. A k zivotu nepotrebujem cirkev, papeza, knazov, krestanstvo a podobne nezmysly. Viem predsa rozlisit dobre od zleho... na to nepotrebujem knaza aby mi o tom kazal. Ano, uz je to trocha farbiste ale myslim, ze je jasne kam smerujem. Je potrebne sa zbavit krestanskeho brainwashingu a zobrat to do vlastnych ruk. Charitu vedia robit aj ine organizacie nielen cirkev, knaza viem nahradit psychologom atd. Sme slobodne a mysliace bytosti a kazda zena ma pravo ist na potrat ak je to potrebne. Je to tak. Niesme v stredoveku. A kondomy su OK. Je to az sokujuce ako niektori ludia nevedia pochopit uplne elementarne veci. Vsak trocha zdraveho rozumu. Nie je to az tak tazke. Myslim to v dobrom. Nechcem niekoho urazit.

    John

    OdpovědětVymazat
  66. Bohem je nám to co milujeme a potřebujeme protože to s námi manipuluje.
    http://www.youtube.com/user/PragueCzechRepublic

    OdpovědětVymazat
  67. Anonymovi 0:17:
    Ked si taky mudry, mas vlastny rozum a vies rozlisit dobre od zleho:
    Predstav si taku sci-fi situaciu - dostal si sa do minulosti a pred sebou mas opusteny kociarik s malym babatkom - malym Hitlerom. V ruke drzis nozik. Zabijes? Ano alebo nie - a preco?

    OdpovědětVymazat
  68. 23:41 - vaša úvaha nie je absurdná. V konečnom dôsledku máte pravdu, všetci nakoniec umrieme. To čo vy neviete pochopiť je, že ateista môže byť hlboko morálny človek aj bez viery. Ba dokonca niekto by mohol povedať, že takáto morálnosť je viac hodná obdivu ako čistý kresťanský kalkul - budem robiť dobre lebo za odmenu budem mať večný život. Ateista nemusí byť bohatý, ani napichaný drogami aby cítil šťastie. Mňa robí šťastným to čo aj iných ľudí, čas strávený s rodinou, mám dobrý pocit z kvalitne urobenej práce práce, teším sa zo schopnosti tvoriť ako aj z nového poznania. Cítim zadosťučinenie ak sa dostane k slovu spravodlivosť a cítim hnev pri krivde.
    .
    Ako som hovoril vyššie, historická skúsenosť ukazuje že morálka a viera nemusí ísť ruka v ruke. A teraz vám dám ja protiotázku. Ako sa napríklad vyrovnávate s tým, že vám váš boh v Lk 18:22 hovorí

    "Keď to Ježiš počul, povedal mu: Ešte jedno ti chýba. Predaj všetko, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebesiach; potom príď a nasleduj ma"

    Váš Boh, Ježiš Kristus vám dal jasný odkaz. Ak máte skutočne takú 100% vieru, čo vám bráni urobiť to ako hovorí váš Boh? Alebo niekde v podvedomí cítite, že to zrejme Ježiš asi tak doslovne nemyslel a nejako si zracionalizujete to že si svoj majetok predsa len ponecháte. Možno si poviete, že váš majetok slúži ako obživa pre vašu rodinu a že viac dobra bude ak si ho ponecháte. Nech je racionalizácia akákoľvek, na chvíľu zabudnete na svoj večný život, na božie tresty a prikázania a riadite sa vlastnou intuíciou a rozumom, svojím citom pre to čo je správne a čo nie. Mohol by som povedať, že ste práve ochutnali záblesk života ako ateistu.

    OdpovědětVymazat
  69. 22:16, vaša reakcia je úsmevná, a veľmi charakteristická pre udržanie nelogického názoru. Je to "True scotsman fallacy" http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman. Podľa vás zrejme žiaden pravý a skutočný kresťan, ktorý sa pravidelne modlí k bohu o milosť viery (ako som to mimochodom aj ja robil) nemôže o vieru prísť. Takže kruhovou logikou, ak nejaký kresťan odpadne od viery nemohol byť skutočným kresťanom. Brilantné :)

    K tým vašim ostatným príkladom, je to skutočne pravda. Existuje veľa veľmi tvorivých a šikovných kresťanov. A ako som spomínal, nemám žiaden záujem ich nejako znevažovať. Ale toto je obdoba argumentu o autorite, o ktorej hovoril autor článku. Poviete si, "istotne tie miliardy ľudí čo v priebehu 2000 rokov verili v boha sa nemohli mýliť, boli medzi nimi filozofi a matematici a veľa múdrych ľudí". Nuž moja odpoveď je, že sa jednoducho mýlili. Ja chcem žiť v pravde a ctím si ju natoľko, aby som neveril v boha. Odmietem urobiť kompromis, ako niektorý z mojich známych ktorý tieto otázky viery jednoducho ignorujú a idu akoby na autopilota (kostol, spoveď atď.).

    OdpovědětVymazat
  70. 23:45 Že čo z toho budem mať o 100-200 rokov? Asi nič rovnako ako vy, keďže pravdepodobne budeme obaja mŕtvi. (jedine že by druhý príchod Krista a zmŕtvychvstanie prišlo do tých 200 rokov :)

    Ale vidíte, toto poukazuje na jeden zvláštny jav. Vy si skutočne myslíte, že kresťania robia dobré činy iba zo strachu pred bohom a pred peklom, že sú to vo svojej podstate sebci? Však keď sa nad tým skutočne zamyslíte, tak je to absolútne strašné.

    Mne ako ateistovi napríklad robí dobre robiť dobre už tu a teraz. Tieto činy sú mi sami osebe dostatočným zadosťučinením. Nerobím to z nejakého strachu pred peklom, alebo aby som uspokojil nejakú podivnú potrebu vyššej bytosti. Jednoducho mi dobré skutky robia radosť a to mi je úplne dostatočnou odmenou. Som šokovaný že to toľkým ľuďom, ktorí sa tu na fóre hlásia ku kresťanstvu, ktoré by malo byť nesebeckou vierou, robí taký problém pochopiť.

    OdpovědětVymazat
  71. 8:41 Podobné príklady sú veľkým problémom nielen kresťanstva, ale všeobecne morálnej filozofie. Predstavte si, že by prišli mimozemšťania a hrozili by zničením celej zeme pokiaľ by sa nesplnili niektoré ich žiadosti. A teraz si predstavte mnohé alternatívy, od žiadosti aby pápež zaprel Boha až po žiadosti o rituálnu obetu bábätka. Ak niekto tvrdí že existuje iba jedne správny názor, tak klame.

    Tieto spory sú veľmi bežné medzi deontologickými morálnymi filozofiami (npr. Kant, Wittgenstein ale aj Kresťanstvo) a utilitaristickými filozofiami (npr. Popper). A môžu mať aj iný nádych. Je napríklad morálne ukradnúť niekomu majetok na záchranu života ľudí (npr. pri povodni atď)?

    OdpovědětVymazat
  72. Vážení ateisti,
    (myslím všetkých tých, ktorí tu tak vehementne diskutovali o Bohu, výklade biblie a jej zákonov, o výrokoch Ježiša Krista a pod.) Je všeobecnou pravdou, že ľudia najradšej diskutujú o veciach, ktorým nerozumia a a my slováci to máme priamo v genetike.
    Prečo tu nerozoberáte vaše ideológie na ktorých ste vyrastali a podľa nich pravdepodobne aj žili.(myslím marxizmus, leninizmus, stalinizmus a i samotný komunizmus).
    Rád by som tu počul zhodnotenie týchto ideológií z vašich úst......

    OdpovědětVymazat
  73. A preto, ze su podobne priklady problemom pre vsetky mozne moralne filozofie, je dost hlupe tvrdit, ze clovek vie rozlisovat dobre od zleho, a to cisto len na zaklade vlastneho rozumu. (a to aj ked odhliadneme od faktu, ze na zaklade vlastneho rozumu ludia dochadzaju k uplne roznym nazorom na vacsinu beznych problemov, s ktorymi sa v zivote stretavaju)

    OdpovědětVymazat
  74. Anonymovi 11:06:
    Som rad, ze ste uznali, ze z toho nebudete mat vobec nic.

    OdpovědětVymazat
  75. Anonymovi 10:39:
    Ja velmi dobre chapem, ze ateista moze byt hlboko moralny clovek, s tym problem nemam. Ja len tvrdim, ze z jeho vlastneho uhla pohladu je tato moralnost uplne zbytocna a bezcenna, to si myslim, mate problem pochopit vy. Ci je taka moralnost hodna obdivu je dost sporne, nakolko sa vlastne jedna o uplne iracionalne spravanie.
    K vasej protiotazke:
    Jedna sa o pribeh s bohatym mladencom a o par riadkov dalej Jezis hovori, ze taketo nieco u ludi nie je mozne. Ide skor o poukazanie na to, ze ludia nie su sami o sebe schopni splnit kriteria, ake na nich Boh kladie. Nikdy ste sa nezamysleli nad tym, ze ak tento pribeh naozaj hovori o tom, ze mame rozdat vsetok svoj majetok, preco ho vobec stari krestania do Biblie dali? Ale aj tak si myslim, ze toto vysvetlenie budete povazovat len za nejaku moju racionalizaciu, takze neviem, ci malo zmysel pisat vam to.

    OdpovědětVymazat
  76. 12:04 - mohol by som protiargumentovať, že je dosť hlúpe rozlíšovať dobré od zlého na základe nejakých striktných (npr. božích) príkazov. Toto je problém všetkých deontologických filozofií, hlavne ak nastane konflikt prikázaní. Príklad - je horšie nesvätiť sviatočný deň, alebo kradnúť? Smilniť alebo zabiť? Nemusíme ísť do detailov, ak máte nejaký formálny zoznam príkazov a zákazov, je vždy možné sa dostať do paradoxnej a neriešiteľnej situácie. Toto je dokonca matematicky dokázané,teda že neexistuje systém postavený na axiómoch ktorý by bol súčasne úplný a a aj bezsporný (Godelova teoréma: http://cs.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6delovy_v%C4%9Bty_o_ne%C3%BAplnosti)

    A odpoveď v skratke - to že nemá na tento problém (obetovanie bábätka) odpoveď ateista, neznamená že naň má odpoveď aj kresťan. Takže nerozumiem ako by to malo poukazovať na nejakú morálnu nadradenosť kresťanstva.

    OdpovědětVymazat
  77. Anonymovi 11:06:
    Niektori krestania robia dobre skutky pre strach z pekla, ini si chcu zasluzit spasenie, ini tvrdia, ze spaseni uz su a dobro konaju kvoli tomu, ze je to tak spravne, alebo kvoli laske k Bohu. U mnohych sa ich motivacia nelisi od vasej.
    Ide skor o to, ze ich konanie ma racionalny zaklad (ziju podla svojho ucenia), kym to vase iba tazko. Niekto nekradne a ma z toho dobry pocit. Iny kradne a ma z toho auto, chatu, atd. a dobry pocit ma potom z toho. Cie jednanie je racionalnejsie?

    OdpovědětVymazat
  78. 12:18 - Ale toto isté sa dá povedať aj o kresťanovi. Mnoho činov kresťanov je v rozpore s tým čo by sa dalo považovať za racionálne, ak teda sú skutočne 100% presvedčený o existencii boha. Napríklad prečo sú kresťania smutní z úmrtia príbuzného, či milovanej osoby (vo viere)? Však by mali byť doslova bez seba šťastím, že sa pre neho skončila táto pozemská kalvária a že má zabezpečený lístok na večný život.

    Tento môj príklad je asi rovnako platný ako vaša implikácia, že je od ateistu nelogické že nechodí po ulici so samopalom a neberú si čo im príde pod ruku. Je to dokonca taká arogancia kresťanstva. Akoby nemohol existovať iný spoľahlivý morálny kódex ako vaša viera.

    OdpovědětVymazat
  79. 13:38:
    Mozno by sme si mali najprv povedat, co to dobro a zlo vlastne je. Pokial si zadefinujeme dobro ako to, co chce Boh, potom rozlisovat dobro a zlo na zaklade Bozieho nazoru na vec je jedina spravna moznost.

    OdpovědětVymazat
  80. 11:06 - už by som iba dodal, že sa nájdu aj prípady ľudí čo veria v boha a kradnú. O racionalite, viere a ateizme som inak písal aj v príspevku vyššie.

    Avšak na to ako to je s vierou a morálkou v spoločnosti nemusíme špiritizovať, sú na to dôkazy. Napríklad v čechách sa pri sčítaní ľudu až 68% percent neprihlásilo k žiadnemu vierovyznaniu a nemám pocit že by tam (napríklad na rozdiel od silne katolíckeho Slovenska) panovali horšie pomery. Takže argumentácia, že ateizmus nevyhnutne vedie k mravnému úpadku spoločnosti (a naopak, že viera vedie k morálnemu obrodeniu) sa tu zatiaľ neukazuje.

    OdpovědětVymazat
  81. Anonymovi 13:46
    Ano, da sa. Rozhodne nie je pravda, zeby sa vsetci vzdy spravali racionalne. Problem ale je, ze spravat sa racionalne znamena u ateistu nieco ine ako u krestana.
    Iny moralny kodex ako nasa viera existovat samozrejme moze, aj ich vela existuje. Ale preco by sme sa nimi mali riadit?
    P.S. Krestania su smutni, ked im niekto zomrie, lebo su ludia. Znasaju to ale ovela lahsie (aspon ti, ktori naozaj veria), kedze maju nadej, ze sa zase raz stretnu v nebi.

    OdpovědětVymazat
  82. 13:46 - Ale áno existuje spoľahlivejší morálny kódex, napríklad:
    nadraďovanie "hmoty" nad "duchovno",
    liberalizmus na všetky spôsoby,
    majetný je zároveň aj spravodlivý, tolerantný a mienkotvorný....,
    neuznávanie rodiny ako základnej bunky národa,
    neviazaný sexuálny život,
    celebrity ako mienkotvorný kódex,
    Myslím, že toto sú tie hlavné zásady iného spoľahlivého morálneho kódexu...

    OdpovědětVymazat
  83. 14:03
    Ano, su na to dokazy, ale neukazuju to, co si myslite:
    http://www.truefreethinker.com/articles/are-atheists-healthy-happy-moral-etc

    OdpovědětVymazat
  84. 14:03 - tu sme ale pri prvej otázke. Ako viete čo chce boh? Kedysi ako kresťan som si myslel, že odpoveď nájdem v biblii. Až kým som neprišiel na to, že biblia je jednoznačne písaná človekom a plná protikladov a paradoxov. Tak čo potom ostáva? Spoliehať sa na nejaký osobný transcendentálny zážitok? Mám začať dešifrovať nejaké zašifrované božie znamenia na moje otázky v prírode? Mám sa spoľahnúť na výpovede nejakého orákula/pápeža/teológa ktorý tvrdí že hovorí s bohom a vie jeho prianie interpretovať? S týmito prístupmi existuje obrovské možstvo problémov ktoré radšej ani nebudem menovať.

    Stačí mi spomenúť, že už len samotná existencia tohto problému zisťovania božieho zámeru je pre mňa odraďujúca. Lebo by ma to nútilo veriť tomu, že Boh stvoril človeka, chce aby sa riadil podľa jeho vôle, ale túto svoju vôľu pred ním fakt veľmi dobre skrýva. A trestom za neúspech nie je nič menšie ako večné zatratenie na mieste kde je iba plač a škrípanie zubami. Prepáčte, ale takéto niečo absurdné by som nevymyslel ani ja, nieto ešte všemocná a vševedúca bytosť. Väčšinou na takéto otázky dostávam aj od inteligentných kresťanov iba pokrčenie plecami a odpovede typu "nie je tvojim miestom hodnotiť zámer všemocného, toto je rúhanie" apod. Niekoho to možno uspokojí, ale mňa nie.

    OdpovědětVymazat
  85. 14:16 - zdá sa, že ateisti viac recyklujú ako kresťania :) Ale okrem toho sa zdá, že ateisti sú menej nacionalistickí, majú menej predsudkov, sú menej rasistickí a antisemitskí, menej inklinujú k autoritárstvu, sú vzdelanejší, majú vyššie IQ: http://www.pitzer.edu/academics/faculty/zuckerman/Zuckerman_on_Atheism.pdf

    OdpovědětVymazat
  86. 14:23:
    S tym nesuhlasim. Pokial Bibliu pozorne studujete, a beriete ohlad aj na historicke okolnosti, podla toho, kedy dane knihy vznikli, zistite, ze mnoho z toho, co sa vam zda ako paradoxy a protirecenia, vobec paradoxami nie su.
    V skratke, preco ja povazujem Bibliu za Bozie slovo: Lebo na zaklade rozboru textu knih Noveho zakona a dalsich veci sa da dostatocne dobre ukazat, ze Kristus naozaj vstal z mrtvych. A kedze take nieco ludia bezne nerobia, oplati sa pocuvat, co hovoril. A on sa nazval Bozim synom a Bibliu nazval Bozim slovom. Navyse su tu dalsie okolnosti - Biblia velmi presne ukazuje povahu cloveka, mnohe jej proroctva sa splnili, atd.
    Podla Biblie Boh cloveku svoju volu zjavil uz na zaciatku a to dost jasne, clovek sa na nu ale vykaslal. Vtedy ho Boh od seba zavrhol, ale obcas mu dava este sancu. Vyjavil svoju volu Izraelcom v Mojzisovom zakone, na tu sa ale Izraelci takisto vykaslali, az nakoniec potom vsetkym, ktori o to maju zaujem, v uceni Jezisa Krista.

    OdpovědětVymazat
  87. 15:06:
    Ateisti su tiez menej stedri, maju menej deti, menej pomahaju ostatnym, viac piju, viac podvadzaju svojich partnerov, viac fajcia, su obeznejsi, maju viac depresii, castejsie pachaju samovrazdy a celkovo ziju kratsie. Tiez sa castejsie dostavaju do vazenia.

    OdpovědětVymazat
  88. 15:06 - fakt si prečítajte tú štúdiu, na rozdiel od vašeho linku sa rozoberajú aj nepohodlné fakty. Napríklad štedrosť - je síce pravda, že ateisti menej podporujú individuálnu charitu, ale zato viac inklinujú k prerozdelovaniu a k vytváraniu rovnejšej spoločnosti. My totiž nerozoberáme jednotlivcov, ale to aký má dopad morálka na celú spoločnosť. A zdá sa, že medzi najvyspelejšími štátmi, s vysokou úrovňou školstva, nízkou kriminalitou a korupciou, vysokou vzdelanosťou vysoko prevažujú sekulárne štáty (npr. severná európa). Dokonca rovnaké údaje platia ak si porovnáte napríklad štáty v rámci USA - tie najviac sekulárne patria medzi najviac vyspelé.

    OdpovědětVymazat
  89. 15:06 - inak ešte k tým deťom, lebo toto je častý argument. Paradoxne, štúdie ukázali že vysokú pôrodnosť majú iba skutočne veľmi nábožné rodiny. mediánová kresťanská rodina nemá viac detí ako mediánová ateistická rodina.

    OdpovědětVymazat
  90. 15:15 Nepôjdem do hĺbky tejto debaty. Dám len jeden príklad (a takýchto nájdete v biblii stovky) - rodokmeň Ježiša Krista, tak ako je popísaný v prvej kapitole evanjelia podľa Matúša a ktorý má dokázať že pochádza z Dávida (aby sa splnilo proroctvo). Tam stojí:

    "2 Abrahám mal syna Izáka, Izák Jakuba, Jakub Júdu a jeho bratov ... Jese splodil kráľa Dávida, Dávid splodil z manželky Uriášovej Šalamúna .... Eliud splodil Eleazara, Eleazar splodil Máttana, Máttan splodil Jákoba, 16 Jákob splodil Jozefa, muža Márie, z ktorej sa narodil Ježiš, menovaný Kristus"

    Tak a teraz 10 EUR tomu, kto zbadá chybu. Áno, ako môže byť Ježiš potomkom kráľa Dávida, ak bol počatý nepoškvrnene bez účasti Jozefa (ktorý je potomkom Dávida)? Je možné, že sa všemohúci pri vnuknutí tejto pasáže evanjelia akosi sekol? Bolo by to až úsmevné, keby sa to netýkalo takej vážnej témy.

    OdpovědětVymazat
  91. 15:34:
    Nepohodlne fakty? Ako ktore, ako pre koho.
    Stedrost: Podporovat prerozdelovanie v ramci spolocnosti namiesto individualnej stedrosti znamena asi toto: "nech platia aj ini, nie len ja" a "nech platia viac velke firmy".
    Najvyspelejsie staty: Fakt je, ze tie staty sa obycajne stali najvyspelejsimi este v case, ked boli vysoko nabozenske. Sekularita je skor dosledok vyspelosti ako jeho pricinou.

    OdpovědětVymazat
  92. 15:36:
    Deti: Ateisti ako spolocenska skupina maju menej deti ako veriaci krestania ako spolocenska skupina, alebo aj ako moslimovia ako spolocenska skupina, a to vyrazne pod hodnotou 2,1, co inac znamena, ze keby boli vsetci ludia na svete ateisti, ludstvo by v priebehu zopar generacii uplne vymrelo.

    OdpovědětVymazat
  93. 15:47:
    Jednoducho - Jezis bol potomkom Davida cez Jozefa adoptivne, co sa ratalo, a potomkom Davida cez Mariu biologicky, ktora bola pravdepodobne tiez potomkom Davida (mame totiz dva rozne Jezisove rodokmene).
    Podobnych "omylov" najdes v Biblii naozaj stovky.

    OdpovědětVymazat
  94. 16:19 ale my sa tu nebavíme o tom čo je čoho "príčinou". Však obdobne by sme mohli povedať, že aj feudalizmus je fasa, lebo [takmer] všetky vyspelé štáty boli feudálnymi. Ak si pamätáte, pôvodná idea bola, že ateisti su nemorálny asociály. Ja som len uviedol príklady štátov, ktoré sú sekulárne (a už aj dlhú dobu) a majú výraznú menšinu (či dokonca väčšinu) obyvateľstva ateistickú vonkoncom sa nedá pozorovať nejaký mravný úpadok. Medzi krajiny s vysokým podielom ateistov sa napríklad radia Švédsko, Francúzko, Južná Kórea, Japonsko či Česko.

    OdpovědětVymazat
  95. 15:36 - počet detí na matku na Slovensko bol v roku 2006 1,239. Na Slovensku sa k nejakej odnoži kresťanstva hlási až 82,9% Slovákov. V Česku je bez vyznania až 59% obyvateľstva, pôrodnosť majú 1,44 dieťaťa na ženu.

    Tieto dve krajiny sú veľmi dobrým experimentom, lebo zdieľali veľkú časť aj nedávnej histórie. Pre mňa skôr vyplýva, že pôrodnosť omnoho viac súvisí s celkovou vyspelosťou spoločnosti. Ale ak by som mal ísť vašou cestou argumentovania, tak asi najlepšie by bolo ak by celý konvertoval na islám :)

    OdpovědětVymazat
  96. 16:26, ok ale potom ako vysvetlíte že podľa Matúša bol Jozefovým otcom Jákob zatiaľ čo podľa Lukáša 3:23 ním bol Heli? No asi to bola prezývka alebo prostredné meno, nie?

    Zoznam podobných protikladov nájdete napríklad tu: http://www.infidels.org/library/modern/jim_meritt/bible-contradictions.html

    OdpovědětVymazat
  97. Milý John (0:17),
    tvrdíš, že kresťanom nerozumieš a ani ich nechápeš, tak prosím ťa, prečo o nich píšeš?
    Píš o tom čomu rozumieš. Napíš nám o svojom liberálnom živote bez žiadnych mantinelov, napíš o tom čo si v živote dokázal, koľko si vychoval detí a čo si ich naučil a ako si ich pripravil pre život. Napíš kam smeruješ a čo od života očakávaš a kam si to až dopracoval....
    A nakoniec zistíš, že nemáš o čom písať a radšej ideš spať.

    OdpovědětVymazat
  98. Podľa môjho názoru, aj keď človek zastane výrazné redukcionistické postoje, teda že Occamovou britvou oreže maximum toho čo pri tvorbe názoru na svet nepotrebuje, tak nemôže dospieť k názoru, že Boh neexistuje.
    Ak chce zostať intelektuálne poctivý, môže maximálne zastávať agnosticizmus - teda, že neviem povedať s učitosťou či Boh existuje, alebo nie. Alebo inak, že ak aj Boh je, tak je pre nás nepoznateľný.

    OdpovědětVymazat
  99. 16:18
    Moja povodne idea nebola, ze ateisti su nemoralni asociali, len ze je takych ateistov relativne viac ako krestanov. Aby sme tuto otazku vyriesili, musime sa pozriet na statistiky, ktore by o tom mohli nieco povedat a musime odfiltrovat to, co by mohlo byt zavadzajuce, a tym padom sa musime pytat aj na priciny javov, ci sa daju vysvetlit ateizmom, resp. krestanstvom alebo skor niecim inym. Je lepsie pozerat sa na statistiky, ktore idu az uplne dole na uroven jednotlivca, ako na tie, ktore su na urovni narodov, lebo narody su rozne, maju roznu minulost, kulturu a mentalitu. Pokial je napr. v state, kde je nizka zlocinnost vysoky podiel ateistov, treba sa pozriet aj na to, aky bol vyvoj zlocinnosti v tejto krajine historicky, a az potom budeme vediet povedat, ci narast ateizmu priniesol narast alebo pokles zlocinnosti. A aj tak to nebudeme moct povedat naisto, lebo na zlocinnost maju vplyv aj ine veci, ktorych zmeny by sme mali tiez sledovat. Najlepsie preto je ist uplne dole na uroven jednotlivca. A take stattistiky obycajne nie su pre ateistov velmi priaznive.

    OdpovědětVymazat
  100. 17:48:
    Vid predchadzajuci prispevok. Ateisti maju jednoducho malo deti. Mohli by sme dlho diskutovat o tom, preco to tak je.

    OdpovědětVymazat
  101. 18:14
    To sa da vysvetlit celkom lahko: Pokial bol Heli Mariin otec a nemal ziadnych synov, povazoval sa Jozef za jeho legalneho syna, v tych casoch to bol u Zidov normalny zvyk. Tiez sa to mohlo stat aj vtedy, ak Jozef s Mariou zili spolu s nim v jeho domacnosti.
    Dufam, ze to dostatocne vysvetlilo tvoju otazku. Navyse sa vtedy v rodokmenoch ani nespominali vsetci predkovia, bud len ti vyznamnejsi alebo len tolko, aby to dokopy davalo nejake pekne cislo, to bolo vtedy tiez normalne.
    Ked citas Bibliu alebo hociktoru inu staru knihu, musis mat na pamati, ze v minulosti nie vsetko fungovalo tak, ako dnes, mnoho veci sa nam moze zdat divnych alebo nelogickych. To je zvlast pravda, pokial citame knihu, ktora vznikla v uplne inej kulture a v uplne inej dobe. Ludia mohli mat ine zvyky, iny sposob vyjadrovania, ine frazy, ine zvyklosti, ako sa pisu knihy (a co sa do nich pise). Netreba preto hned zavrhnut text ako chybny, treba patrat po tom, ako ten text chapali ludia, ktori vtedy zili.

    OdpovědětVymazat
  102. Sokrates 21:11 - férový postoj. Mám len dve výhrady:

    1. Potom mi nemôžete vyvrátiť ani to, že neexistujú draci, Dedo Mráz, alebo napríklad nemôžete vyvrátiť, že nežijeme v Matrixe. Alebo inak povedané, ako tvrdí Carl Sagan "extraordinary claims require extraordinary evidence" a teda väčšina z nás nepravdepodobné a nedokázané tvrdenia jednoducho zamietne.

    2. Druhá vec je to, ako presne spravíme ten prerod od "no možno existuje nejaká entita nazývaná boh" k tomu "a tento boh má celkom rád vôňu kadidla a spáleného mäsa rožného statku".

    OdpovědětVymazat
  103. 11:08:
    Co si predstavujete pod pojmom "extraordinary evidence"?
    Ako by ste mi dokazali, ze nezijeme v Matrixe?

    OdpovědětVymazat
  104. 1. Dôkazy. Som si istý, že všemohúci boh by s nejakým riešením tejto otázky prišiel. Ale pre začiatok by som sa uspokojil napríklad aj keby pozitívne dopadla táto štúdia: http://www.nytimes.com/2006/03/31/health/31pray.html

    2. Nijako, však to je pointa môjho príspevku. PS: nemáte záujem o to zistiť ako manipulovať objektami v Matrixe, v ktorom my všetci žijeme? Za malý poplatok vám predám pilulu ktorá vám odhalí pravdu :)

    OdpovědětVymazat
  105. Náboženstvo a banky sú najpevnejšie okovy aké si ľudstvo pre seba vyrobilo. Je potrebné sa ich čo najskôr zbaviť. Tak ako nie je nič zlé na myšlienke osobnej viery v čosi mocnejšie, v morálne princípy či na peniazoch, tak je prehnitá cirkev a finančné inštitúcie. Bruchovraveckým štýlom rečnia pápežské a politické bábky zatiaľ čo Rothschildovci bez pohnutia pier zbierajú nie penieze, ale vašu vlastnú slobodu.

    OdpovědětVymazat
  106. vyjádření k diskuzi zde: http://someselfishmemes.blogspot.com/2011/04/jak-slovensti-ateiste-pozehnali-memu.html

    OdpovědětVymazat
  107. Nemám čas procházet celou diskusi, takže pokud to zde zaznělo, omlouvám se. Chci se vyjádřit k následujícímu: "Všechny knížky o náboženství, které kdy byly napsány by byly téměř úplně nesmyslným seskupením slov. Taková tvrzení mi přišla dokonale absurdní."
    No, to je ovšem hodně nesmyslný výrok. Znamenal by totiž, že "úplně nesmyslným seskupením slov" je i Dawkinsův Boží blud, protože je to knížka o náboženství :-)))
    (OMFG, lidi po konverzi jsou všichni stejní, i ateisti. Nevidí si do úst...)
    Nehledě na to, že knížky o náboženství, a to nejen ty kritické, ale i seriózní religionistické a dokonce i teologické, jsou vždy reflexí určité kultury či kultur v nějakém čase a jako takové mají hodnotu nezávisle na tom, zda Bůh existuje či nikoli.
    ---
    Ohledně článku: Jasně, tak tomu bylo ve Vašem případě. Může to platit i pro spoustu jiných lidí. Ale dávat tomu obecnou platnost, to by chtělo víc než jen úvahu, to by chtělo podložit nějakým seriózním vědeckým výzkumem (což je něco, po čem ateisté často volají, pokud se ovšem netýká o jejich vlastní divoké závěry).
    Například pro mě není vůbec obtížné opustit jakoukoli ideu, pakliže pro mne přestane být přínosná (což jsem učinil například s ateismem), v minulosti jsem to dokázal již mnohokrát. Z toho ovšem také nevyvozuji, že to všichni mají stejně jako já.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesúhlasím s vašou kritikou Justinovho výroku "Všechny knížky o náboženství, které ...", Justin predsa jasne píše o knihách teológov. Pokiaľ by teológovia zasvätili svoje životy opisu a skúmaniu neexistujúceho objektu/chiméry, potom by ich úsilie bolo dokonale nezmyselné.

      Vymazat
  108. dobry clanok, podobnu skusenost mam aj ja, hlavne s tym prvym bodom aj ked v protestantskom prostredi.
    Nikdy som neprezival nejaku prilisnu "blizkost" k Bohu, ale ked som videl v svojom okoli, ze kopec ludi, ktorym som doveroval, ma take skusenosti, tak som si myslel, ze nieco tam musi byt, len ja som "mimo".
    Pravdaze s logickymi rozpormi v nabozenstve a nesuladom s realitou som mal tiez stale problemy ale ciastocne som to vedel zatlacit do uzadia v ocakavani, ze sa moj zivot zlepsi.
    Osobne som ale ziaden kontakt s bohom nepocitoval, ani moje ocakavanie stastnejsieho zivota sa neplnili, takze po case som opat viac zacal vnimat problemy v nabozenstve.
    Bol som uz aj starsi a skusenejsi, takze som zistil, ze to ako niekto pekne dokaze hovorit o svojom "vztahu" s bohom moze byt a pravdepodobne aj je iba jeho sebaklam.
    Podla mna este jeden velmi silny dovod, co brani ludom ochodu od nabozenstva, a tym je strata svojho spolocenstva.

    OdpovědětVymazat
  109. Viera, konkrétne Boh, mi veľmi pomáha a mení ma každým dňom k lepšiemu, aj v takých oblastiach, kde sa to zdalo už nemožné.

    A rozprávam sa s ním, pričom je to obojstranné. Jeho hlas síce nepočujem tak ako hlas človeka z ktorým sa rozprávam, odpovede však prichádzajú v rôznych situáciách a často dosť jasné :) A z mojej skúsenosti (áno, som ešte mladý) môžem povedať, že je to úžasné nechať sa Ním viesť. Je to dobrodružstvo aj boj, a čo je najkrajšie, môžeš očakávať aj nemožné. A máš niekoho, kto ti vidí až na dno srdca a nikdy ťa nenechá...

    Just experience...

    OdpovědětVymazat
  110. Zajímavý článek, mojí pozornost upoutala poznámka o tragédii kněží, kteří do podniku náboženství a Boha neustále investují. Vzpomněla jsem si na přednášku od filosofa Daniela Dennetta a jeho studii o 6 kněžích, kteří pořád účinkují v církvi, ale v Boha už nevěří. http://www.youtube.com/watch?v=D_9w8JougLQ

    OdpovědětVymazat
  111. dobrý postřeh:) tuhle konkrétní přednášku jsem zatím neslyšel (hned to napravím), ale Dana Denetta jsem o kněžích v tomhle smyslu už slyšel mluvit v krátké zmínce v nějakém TEDtalku. proto ten můj poslední odstavec bohužel není originální:) pokud jde ještě o ty kněze: někde jsem četl nějakého komentátora, který tvrdil, že opravdické ohrožení pro americkou religiozitu nakonec nejsou lidé jako Dawkins, Dennett, Harris a Hitchens, ale právě kněží, kteří se veřejně přihlásí ke ztrátě víry a budou ochotní o tom psát.

    OdpovědětVymazat
  112. Prestať veriť v boha je extrémne náročné. Neviem či si počul niečo o myšlienkových kódoch, alebo myšlienkových modeloch. Tvoria sa rôznymi vplyvmi spoločnosti a nami samými a je nesmierne obtiažne ich prepísať. Veľmi užitočná môže byť silná autosugescia alebo hypnóza na prepísanie týchto modelov. Ja sa snažím prestať veriť v boha, ale podvedomé procesy v mojom mozgu spôsobujú že mám výčitky svedomia a to som sa ani nezúčastnil kostolného programovaniu mysle opakovanými formulkami atď. 1x som prečítal bibliu a už sa mi zobrazovali kadejaké ,,znamenia z hora,, . Myslím si, sa že aj bibliu písal perfektný manipulátor ľudskej mysle...

    OdpovědětVymazat
  113. Vidíte. A on Bůh stejně je. Tak jen doufejme, že vás nepřekvapí v takovémto stavu.

    OdpovědětVymazat
  114. Bibliu písal dokonalý znalec lidskej mysle - Duch svatý.

    OdpovědětVymazat
  115. Jak mohu tvrdit, že jsem světlo i tma, když se s tmou vnitřně neztotožňuji? Jak mohu tvrdit, že jsem dobro i zlo, když zlo odsuzuji? Jak mohu tvrdit, že cesta spásy je skrze ustanutí a vychladnutí, když ale mé srdce touží žít a milovat?

    Jaký Bůh by si získal moji lásku? S jakým Bohem bych chtěl strávit věčnost? Jakému Bohu bych se nebál s čímkoliv svěřit? Přece takovému Bohu, který představuje dobro, světlo, teplo a přijetí. S takovým, který mě bezvýhradně miluje, který by byl ochoten za mne i zemřít...

    "Hle, stojím u dveří a tluču."

    OdpovědětVymazat
  116. Embrya
    V břiše budoucí maminky se ocitla tři embrya …
    Jedno z nich bylo malý věřící, druhé malý pochybovač a třetí malý skeptik.
    Malý pochybovač se táže: "Věříte vlastně v život po porodu?"
    Malý věřící: "Ano, samozřejmě, je přece zcela zjevné, že život po porodu existuje . Náš život tady tu je jenom proto, abychom rostla a abychom se připravila na život po porodu, abychom byla dost silná na to, co nás čeká."
    Malý skeptik: "To je blbost, žádný život po porodu přece neexistuje. Jak by měl vlastně takový život vůbec vypadat?"
    Malý věřící: "Ani já to nevím přesně.Ale určitě tam bude mnohem více světla než tady. A možná, že dokonce budeme běhat a jíst ústy."
    Malý skeptik: "To je úplný nesmysl. Běhat, to přece nejde. A jíst ústy, to je úplně směšná představa. Máme přece pupeční šňůru, která nás živí. A mimo to je nemožné, aby existoval život po porodu, protože pupeční šňůra je krátká už teď."
    Malý věřící: "Určitě je to možné. Jen bude všechno kolem trochu jinak, než jak jsme tady zvyklí."
    Malý skeptik: "Vždyť se ještě nikdy nikdo zpoza porodu nevrátil. Porodem prostě život končí. A vůbec, život je jedno velké trápení v temnu."
    Malý věřící: "Připouštím, že přesně nevím, jak bude život po porodu vypadat .... ale v každém případě pak uvidíme maminku a ona se o nás postará."
    Malý skeptik: "Máma?!? Ty věříš na mámu? A kde má jako být?"
    Malý věřící: " Vždyť je tu všude kolem nás. Jsme a žijeme v ní, prostřednictvím ní. Bez ní vůbec nemůžeme existovat."
    Embryo zvané Malý skeptik pravilo: "To je pěkná hloupost! Z nějaké mámy jsem neviděl ještě ani kousíček, takže je jasné, že nemůže existovat."
    Embryo zvané Malý věřící však namítalo: "Někdy, když jsme úplně zticha, můžeš zaslechnout, jak zpívá. Nebo cítit, jak hladí náš svět. Pevně věřím tomu, že náš skutečný život začne až potom!"

    Zdroj:
    // z časopisu YOU, 3/2002, str.30, přeložil do slovenštiny M. Michalíček do časopisu NAHLAS, a do češtiny Zbutran//

    OdpovědětVymazat
  117. Preco si poniektori myslite, ze Boh sa necha vedecky testovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohé výroky o konkrétnom bohu sa dajú vedecky testovať.
      Mnohé výroky o konkrétnom bohu sa dajú logicky analyzovať.

      A kňazi toho veľa nahovoria, takže je čo testovať aj analyzovať ;) ale veriaci prevažne pohŕdajú vedeckými testami aj logikou.

      Vymazat
  118. Ateismus = velmi vážná duchovní nemoc společnosti...

    OdpovědětVymazat
  119. Dobrý den,
    připadá mi, že Vaše víra byla založena na náboženských dalo by se říct povinnostech a zvycích, na tom, co si myslí a co dělají ostatní lidé, a taky na pocitech. Nepíšete tu nic o četbě Bible a o svém vztahu s Bohem. Chápu Vaší frustraci ohledně mlčení Boha, ale někdy má člověk prostě jen své hranice představ, do kterých se Boží jednání nevejde. Bůh věděl, že je pro nás někdy těžké slyšet jeho mírný hlas a proto nám dal také Bibli. V ní k nám promlouvá. Ale také mluví sám, do našeho srdce. Nezdá se, že by jste kdy měl s Bohem opravdový vztah. Je to skutečně možné a já jsem jen jedna z mnoha, kteří to prožívají. A není to zdaleka o nějakých pocitech, nebo pravidlech, stejně jako moje manželství není o pocitech a pravidlech. Je to reálný a velmi blízý vztah. Ale v každém vztahu se někdy začíná a musí se dále rozvíjet. Je Vaše rozhodnutí,čemu věříte,ale očividně jste nikdy nepoznal to, o co v křesťanství skutečně jde. Mrzí mě, že lidé kolem Vás Vám v tom vůbec nepomohli. Možná jste se až příliš upína na ně než na samotného Boha... Přála bych Vám, abyste to mohl všechno pochopit a radovat se z toho. Ovšem samozřejmě záleží na tom, jestli byste chtěl. Kdybyste měl zájem, navštivte můj web o víře: www.moje-inspirace.cz. Je zde na mě kontakt. Velmi ráda odpovím na případné otázky! Bára

    OdpovědětVymazat
  120. To, co popisujete, je asi presne ten zpusob "viry", ktery je provozovan organizacemi jako jsou cirkve atd. a ktery je mi z duse protivny. Strucne receno je to predstava "Panaboha jako stareho moudreho pana sediciho na oblacku". Ve skutecnosti kazdy si pod pojmem buh predstavuje uplne neco jineho, jen tomu vsichni rikaji stejne a pak se strasne divi, ze se nemuzou dohodnout. A mozna ze to "neco tam venku" je uplne odlisne od nasich predstav a funguje to uplne jinak, nez jak my si predstavujeme - napr. by to mohl byt model, kdy nase telo predstavuje boha a my jsme jen jednotlive bunky. Trapili jste se snad nekdy nad smrti nekolik (i tisicu) vasich bunek? Asi ne..dokonce onich ani nevite. A mozne s bohem je to uplne stejne..

    OdpovědětVymazat
  121. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  122. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  123. Pozorně jsem si článek přečetla a i mnohé komentáře k němu. Bohužel /ano, bohužel/ tomu všemu co píše Ondřej rozumím...Je to taktéž moje osobní zkušenost...Kdo neprožije - nepochopí a koukám, že většina přispěvatelů z řad křesťanů to nepochopili absolutně a ty poznámky k tomu od těchto poslů "porozumění a lásky" svědčí většinou o klasické /většinové/ křesťanské neschopnosti empatie, porozumění a vlastně v tomto ani nemožnosti porozumět a tak zbývá než psát různé křesťanské nicneříkající bláboly...Milí křešťasné, jak já vám rozumím! Byla jsem totiž na tom taky tak jak vy...Čeho si ale opravdu vážím je zamyšlení pana Petera Žaloudka nad článkem Ondřeje...za což mu tímto děkuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji za komentáře. Ten článek Petra Žaloudka mě po té smršti tady v diskuzi také potěšil:)

      Vymazat