pátek 30. září 2011

30. září: Den rouhání

[edit 5. října 2011] Podělit se při příležitosti světového dne rouhání o svůj nejoblíbenější vtip tropící si legraci z náboženství je pro blogera skoro povinnost. Existuje jeden nesmírně populární ateistický mem, na který jsem narazil asi před rokem a který mi tehdy udělal (a dodnes dělá) obzvláštní radost. Nejlepší na memu Christianity: the belief that..., (kterým si můžete svůj mozek nechat infikovat níže v článku) je přitom fakt, že ukazuje, jak obtížné je někdy vidět svoje vlastní světonázorová přesvědčení z odstupu. 

Jednou z nejpozoruhodnějších schopností zbožných křesťanů je jejich překvapivě zachovalá schopnost kriticky hodnotit věroučné články jiných náboženství a odhalovat absurdity ve víře primitivních kmenů, starověkých polyteistů, scientologů, mormonů, hinduistů, buddhistů, muslimů nebo židů. Toto neuvědomělé intelektuální pokrytectví nejlépe ilustruje anekdota antropologa Boyera, která je v Božím bludu představena takto:
Boyer zkoumal Fangy, kamerunské etnikum, kteří věří že „čarodějnice mají jeden zvířecí orgán navíc, který v noci odlétá a ničí ostatním úrodu a pouští jim do krve jed. Čarodějnice prý také někdy pořádají obrovské hostiny, na nichž požírají své oběti a spřádají další útoky. Mnozí lidé vám budou vyprávět, že přítel jejich přítele na vlastní oči viděl čarodějnici, jak v noci letí na banánovém listu nad vesnicí a na nic netušící oběti vrhá kouzelné šipky.“
Boyer pokračuje osobním zážitkem:  „O těchto a dalších podivnostech jsem se zmínil u večeře v jedné cambridgeské koleji. Jeden z našich hostů, význačný cambridgeský teolog se na mě otočil a řekl: "Právě proto je antropologie tak fascinující a zároveň tak těžká. Musíte vysvětlit, jak lidé mohou věřit takovým nesmyslům. Zůstal jsem jako opařený. Konverzace se znovu rozeběhla, než jsem se zmohl na nějakou trefnou odpověď - která by se nesla v duchu třísek a trámů v očích."
[Dawkins, Richard: Boží blud, překlad Zuzana Gabajová]
Dawkins v textu své knihy navazuje zábavným výčtem několika absurdit, kterým cambridgeský teolog podle jeho názoru pravděpodobně věřil. Můj oblibený mem o který se s vámi chci podělit ale obsahuje mnohem komprimovanější a komičtější seznam, který ale přitom dokonale vystihuje samotné jádro křesťanství, na které kvůli všemožným sofistikovaným teodicejím a jemnůstkám týkajících se důkazů boží existence většinu času zapomínáme. Jedna z verzí tohoto memu vypadá takto:


což v překladu znamená:

Křesťanství:
Přesvědčení, že jakýsi vesmírný Židovský Nemrtvý může zajistit že nikdy neumřete pokud budete symbolicky jíst jeho maso a telepaticky mu vzkážete, že ho uznáváte jako svého pána aby z vaší duše mohl odstranit temnou sílu, která je součástí lidské přirozenosti protože mluvící had přesvědčil ženu vytvořenou z žebra aby pojedla z kouzelného stromu.

To dává smysl.

Nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že tenhle popis není jenom nepřekonatelně směšný, ale že je taky tak soustředěný a přiléhavý že by křesťanům v deironizované podobě mohl sloužit mnohem lépe než Nikajsko-konstantinopolské krédo, protože se soustředí výhradě na udajně jedinou doopravdy důležitou křesťanskou nauku - nauku o spáse – a úplně ignoruje marginální záležitosti jako kdo se kdy z koho zrodil, kdo kde sedí a kdo z koho vychází. Na tomto jasném a srozumitelném popisu křesťanství v kostce se navic jasně ukazuje, že náboženství se daří výhradně tam kde je mlžení, nejasnost a nesrozumitelnost a že náboženství naopak hyne kdekoliv, kde se objeví srozumitelnost, úspornost a jasnost. Je evidentní, že křesťanství nelze na prostoru 400 znaků věrně popsat bez toho aby nebylo k smíchu.

8 komentářů:

  1. Nezapomeňte přidat váš oblíbený vtip:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jdou kněz, mulla a rabín společně do baru a barman se ptá:

    "To má být jako nějaký vtip?"

    OdpovědětVymazat
  3. Vyznávám se vám všem i vašim imaginárním kamarádům, že z pohledu většiny náboženství často hřeším myšlením, slovy i skutky a nekonám, co mám konat. A je mi putna.

    Ernst

    OdpovědětVymazat
  4. V irském Dublinu pláče na kostelních schodech malý chlapec. Uvidí ho kostelník a ptá se ho: "Co se ti stalo, chlapečku?"
    "Umřela mi máma," odpovídá chlapec plačtivě.
    "Ale to je mi líto," říká kostelník, "nechceš jít dovnitř za otcem O'Reillym?"
    "Moc děkuju, pane," říká chlapec, "ale sex je to poslední, na co mám teď náladu."

    OdpovědětVymazat
  5. The story is told of the Atheist who accosted a preacher. "Do you believe in eternal life?" The preacher has no time to reply. "Well its a load of rubbish!" shouted the Atheist. "I believe in science, evolution, survival of the fittest, and when we die, that's it! No eternal life, no great judgement, and no God!" The Atheist continues his assault against the preacher repetitiously and tirelessly. "Eternal life! Eternal life! Ha! "Its all pie in the sky when you die." When I die that's it, the end, no eternal life, no nothing. He continues, until he reaches his climax, "I will be buried six feet under when I die and that's it! Nothing! Caput! When I die I am utterly convinced that that will be the end of me!" "Well thank God for that" replies the preacher!

    OdpovědětVymazat
  6. Out of topic: Ondřeji, já Váš blog sleduji většinou přes RSS čtečku, a proto jsem si ani nevšiml, jak máte krásnou titulku a logo. Vysekávám poklonu, moc se mi to líbí.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju za pochvalu:) Pozadí je list banánovníku a co dobrého by se dalo udělat v hlavičce s názvem blogu mě napadlo úplně náhodou teprve nedávno.

    Jinak si teď uvědomuju, Filipe, že váš zvyk číst rovnou z čtečky dobře vysvětluje, proč má Massive Error jednu drobnou chybičku a to sice, že zatím nemá vlastní favicon. Favicon totiž evidentně ocení jen lidé jako já, kteří jsou zvyklý si články ze čtečky otevírat do záložek:)

    OdpovědětVymazat
  8. Připomíná to Orwella a jeho minutu nenávisti. Je to smutné, ale poučné.

    P.S. Pane Horáku, tvrdil jste, že jste byl křesťanem a od křesťanství jste "konvertoval" k ateismu. Domnívám se, že jste křesťanem být nemohl, protože postrádáte elementární znalosti křesťanského učení. Jinak byste přece nemohl papouškovat takové nesmysly.

    OdpovědětVymazat